Christos Stylianides – Χρήστος Στυλιανίδης

«Καλησπέρα σας. Είναι όντως μία στιγμή που ήξερα ότι κάποτε θα έρθει, αλλά όταν έρχεται αντιλαμβάνεστε ότι φέρνει μαζί της και δυσκολίες, συγκινήσεις. Σήμερα, πιστεύω ότι παραδίδουμε αυτό το πολύ δύσκολο χαρτοφυλάκιο σε πολύ έμπειρα χέρια, δοκιμασμένα και άξια. Το ξέρω από πρώτο χέρι. Το έζησα και το επιβεβαίωσα σε πολύ δύσκολες στιγμές. Η παραμονή του Βαγγέλη Τουρνά ως Υπουργός στην υπηρεσιακή κυβέρνηση ήταν αίτημα του Κυριάκου Μητσοτάκη, αίτημα δικό μου και άλλων. Γιατί ο Ιούνιος δεν είναι εύκολος μήνας για την αντιπυρική περίοδο. Και το ξέρετε εσείς καλύτερα από όλους.


Το πρώτο ότι, ενώ όντως ήταν ναρκοπέδιο, οι άνθρωποί του και ειδικά ο επιχειρησιακός του βραχίονας, η Πυροσβεστική, έχει στελέχη και μέλη εξαίρετα, ικανά να φέρουν εις πέρας μία τόσο δύσκολη αποστολή. Το έχω πει πολλές φορές ότι ο Έλληνας πυροσβέστης είναι από τους καλύτερους στην Ευρώπη. Και όσοι είχαν την ευκαιρία να ταξιδέψουν στο εξωτερικό, είτε μαζί μου είτε στο πλαίσιο συγκεκριμένων αποστολών στη Γαλλία, την Ιταλία και αλλού, νομίζω το διαπίστωσαν. Γι’ αυτό θα επιμείνω σε μια θέση που έχω διατυπώσει πολλές φορές στο παρελθόν, και πιστεύω ότι την υιοθετεί πλήρως και ο κ. Τουρνάς, ότι θα ήθελα και στην Ελλάδα να δω την ίδια σκηνή που είδα ως φοιτητής στη Βοστώνη πριν από πάρα πολλά χρόνια. Όταν ένας πυροσβέστης μπήκε στο αεροπλάνο και σηκώθηκε όλος ο κόσμος και χειροκρότησε. Νομίζω ότι δικαιούστε αυτή την αναγνώριση.

Το δεύτερο που κατάλαβα είναι ότι αυτό το Υπουργείο έχει να αντιμετωπίσει στο έργο του μεγάλες δυσκολίες, νομικού χαρακτήρα. Στην Ελλάδα οι γραφειοκρατικές δυσκολίες είναι πιο πολλές απ’ ό,τι σε άλλες χώρες και γι’ αυτό είναι στόχος να τεθεί κάποια στιγμή ως εθνική ανάγκη και οριζόντια πολιτική να ‘σπάσει’ αυτό το γραφειοκρατικό σύστημα. Για να απελευθερωθούν τα Υπουργεία, να απελευθερωθούν οι Υπηρεσίες και να μπορούν όντως να ανταποκρίνονται στις δύσκολες απαιτήσεις, μέσα στα όρια αυτού που λέμε ‘timing’. Γιατί πολλές φορές είναι τόσο μεγάλη η δυσκολία να λειτουργήσουν οι διαδικασίες των δημοσίων προσφορών, που ακόμα και τα έργα και οι υπηρεσίες και τα εργαλεία που χρειάζεται να αγοραστούν καθίστανται ξεπερασμένα.
Το τρίτο σημείο που θεωρώ πως οφείλω να σας πω σήμερα είναι ότι αρχίσαμε να στήνουμε ένα Υπουργείο, κατά την άποψή μου, πάνω σε μία σύγχρονη βάση. Με στόχο δηλαδή να δώσουμε στους υπηρεσιακούς μας -στον Αρχηγό, τον Υπαρχηγό, τον Επιτελάρχη, τον Διοικητή του ΕΣΚΕΔΙΚ- τη δυνατότητα τη δύσκολη στιγμή που έρχεται το συμβάν, να αποφασίζουν όχι μόνο από ένστικτο, όχι μόνο στη βάση της σοβαρής εμπειρίας που έχουν, αλλά έχοντας στο πλευρό τους μια επιστημονική ομάδα που θα μπορεί να τους συντρέξει με μοντέλα, ώστε να λαμβάνουν τις δύσκολες αποφάσεις που καλούνται να λάβουν έχοντας αυτή την επιστημονική βάση. Ετοιμάζουμε με μεγάλες δυσκολίες, έχοντας επικαιροποιήσει και το «ΑΙΓΙΣ», το στήσιμο της Εθνικής Βάσης Δεδομένων. Τη στελέχωσή της με επιστήμονες και πυροσβέστες επιστήμονες, για να μπορέσουν ακριβώς οι επιχειρησιακές αποφάσεις να λαμβάνονται με επιστημονικά κριτήρια και με δεδομένα επιστημονικής μοντελοποίησης.
Θα κλείσω -γιατί μπροστά σε ανθρώπους της δράσης, έλεγε ένας μεγάλος Αμερικάνος φιλόσοφος, όχι μόνο δεν χρειάζεται να λες πολλά λόγια, αλλά χρειάζεται να μετράς τα λόγια σου, να μετράς τις λέξεις, να μετράς τα σημεία στίξεως- λέγοντας κάτι που δεν μπορέσαμε να πετύχουμε. Και απολογούμαι γι’ αυτό: Πιστεύω ότι το υφιστάμενο νομικό σύστημα που αφορά στην ποινικοποίηση των επιχειρησιακών αποφάσεων των πυροσβεστών μας είναι απαράδεκτο. Και θα πρέπει να είναι κοινός στόχος όλων μας, αλλά και οποιουδήποτε θα είναι σε αυτό το Υπουργείο, να συνεχίσει με επιμονή, αξιοποιώντας όλα τα νομικά πλαίσια τα ευρωπαϊκά, έτσι ώστε να σταματήσει αυτό που συμβαίνει σήμερα. Να ποινικοποιούνται οι επιχειρησιακές αποφάσεις και να βρίσκεται ο πυροσβέστης, ενώ είναι στη μάχη της φωτιάς να σκέφτεται κάθε στιγμή έναν τρόπο για το πώς θα εξασφαλίσει την επιχειρησιακή απόφαση που έλαβε. Αυτό πρέπει οπωσδήποτε να αλλάξει. Εγώ, από οποιοδήποτε πόστο κι αν είμαι, είτε εδώ είτε στην Ευρώπη είτε οπουδήποτε, θα είμαι ένας από τους βασικούς σας συμμάχους, γιατί αυτό πρέπει να αλλάξει. Δεν μπορεί να συνεχίσει γιατί σας αποδυναμώνει ως Σώμα την ώρα που παίρνετε τις μεγάλες και δύσκολες αποφάσεις.
Δεν θα πω ‘αντίο’, απλώς θα πω ότι σας χαιρετώ. Θα γίνει ένα ‘rotation’. Δεν θέλω να προκαταλάβω προς Θεού το εκλογικό αποτέλεσμα, το εκλογικό αποτέλεσμα είναι ανοιχτό για όλους μας. Αλλά, είπα και τελευταία σε μία ραδιοφωνική εκπομπή, πως όταν περάσεις από αυτό το Υπουργείο, ουσιαστικά δεν φεύγεις ποτέ.
Σας ευχαριστώ όλους για τη συνεργασία. Και εάν παρ’ ελπίδα πίκρανα κάποιους, είτε με την αυστηρότητά μου είτε με την επιμονή μου σε κάποια πράγματα, συγχωρέστε με. Σας ευχαριστώ πολύ».