Γραφει η Λίλη Παναγούλια
Ανταποκριτια HELLENIC MEDIA GROUP
Δεν είναι μόνο η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία που φημίζονται για τα καλά τους κρασιά στην Ευρώπη, είναι και η Ελλάδα που παράγει εξαιρετικές ποικιλίες κρασιών. Μια από αυτές είναι και ο Βυθισμένος Θαλασσίτης που παράγεται στη Σαντορίνη. Ο Βυθισμένος Θαλασσίτης είναι ένα λευκό Ξηρό κρασί βυθισμένο στα ανοιχτά του Αιγαίου πελάγους για 5 ολόκληρα χρόνια σε περίπου 25 μέτρα βάθος. Ο Βυθισμένος Θαλασσίτης προέρχεται από την παραδοσιακή ποικιλία Ασύρτικο της Σαντορίνης και είναι το μοναδικό κρασί στην Ελλάδα που παλαιώνεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Η εταιρία Γαία Οινοποιητική, από το 1994 πρωτοξεκίνησε αυτή την ιδέα και επιμένει στις γηγενείς ποικιλίες με σκοπό την ανάδειξη αλλά και την καταξίωσή της στην εγχώρια αλλά και στη διεθνή αγορά. Έχει διακριθεί 7 φορές μεταξύ των 100 πιο σημαντικών οινοποιείων στον κόσμο από το έγκυρο αμερικανικό Wines & Spirits Magazine, ενώ μεγάλο μέρος της παραγωγής εξάγεται στην Ευρώπη, τη Βόρεια Αμερική, την Αυστραλία και τη Βραζιλία.
Πως ξεκίνησε η ιδέα του Βυθισμένου θαλασσίτη; Ψάχνοντας να κάνουν κάτι δημιουργικό και παράλληλα καινοτόμο προχώρησαν σε μια πρωτοποριακή μέθοδο, αυτή της καταβύθισης του κρασιού μέσα στη θάλασσα της Σαντορίνης, σε βάθος 25 μέτρων, εκεί που η θερμοκρασία είναι σταθερή, το σκοτάδι απόλυτο και το πιο βασικό: δεν υπάρχει οξυγόνο. Το 2009 η Γαία Οινοποιητική ξεκίνησε να βυθίζει στη θάλασσα, ανοικτά από το Καμάρι, από 450 φιάλες «ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ» από την κάθε εσοδεία. Οι συνθήκες για κάτι τέτοιο δύσκολες και πολλές φορές αντίξοες. Το 2014 από τις 500 φιάλες που είχαν βυθιστεί το 2009 ανασύρθηκαν σώες μονάχα 3, οι καταιγίδες έβαλαν δύσκολα στο υποβρύχιο κελάρι. Όμως δεν τα παράτησαν και χρόνο με το χρόνο οι βυθισμένες φιάλες αυξάνονταν. Σήμερα, σε βάθος 25 m, έχει ήδη σχηματιστεί ένα υποβρύχιο κελάρι που φιλοξενεί 5 διαφορετικές σοδειές με φιάλες που συμμετέχουν στην προσπάθεια αυτή για ένα κρασί ωριμασμένο στο κελάρι των γοργόνων του βυθού της Σαντορίνης. Το αποτέλεσμα της 5ετούς παραμονής στο πρωτότυπο αυτό κελάρι είναι εντυπωσιακό. Το κρασί έχει μια καπνιστή αρωματική διάσταση με νότα υδρογονανθράκων. Η γεύση του έχει μαλακώσει εντυπωσιακά παραπέμποντας σε ένα εξελιγμένο κρασί ενώ το χρώμα του δείχνει φρέσκο.
Μιλάμε λοιπόν για ένα σπάνιο κρασί από τη Γαία και τη Σαντορίνη που θέτει νέες βάσεις στις συνθήκες ωρίμανσής του, το οποίο προκαλεί τους πάντες να το δοκιμάσουν και το πιο σημαντικό απ’ όλα: δεν θα το βρείτε πουθενά αλλού παρά μόνο στη Σαντορίνη. Για το σερβίρισμά του οι ειδικοί συνιστούν πριν από την κατανάλωση να το βάλετε σε ένα ευρύχωρο decanter (ειδική καράφα για κρασί) για τουλάχιστον 3 με 4 ώρες, το λιγότερο μισή ώρα, ώστε το κρασί να αναπτύξει τον πολύπλοκο χαρακτήρα, το γευστικό του βάθος, και να απελευθερώσει όλα του τα αρώματα! Ο «Βυθισμένος Θαλασσίτης» ενδείκνυται καλύτερα για ένα γεύμα με θαλασσινά, ψάρια και οστρακόδερμα αλλά και αρνάκι λεμονάτο. Γενικά με γεύσεις μέτριας αρωματικής έντασης όπου κυριαρχούν το αλμυρό, το ξινό ή το λιπαρό. Τέλος θα ήθελα να προσέξτε 2 πράγματα: το πρώτο άλλο πράγμα είναι ο Θαλασσίτης και άλλο ο βυθισμένος Θαλασσίτης αν θελήσετε το κρασί που περιγράφω πιο πάνω που βγαίνει από τον βυθό τότε μιλάμε για τον βυθισμένο Θαλασσίτη και αυτό θα πρέπει να ζητήσετε, και το 2ο κάθε σοδειά του BΥΘΙΣΜΕΝΟΥ ΘΑΛΑΣΣΙΤΗ είναι διαθέσιμη σε περιορισμένο αριθμό φιαλών κάτι που σημαίνει πως μπορεί να μην βρείτε. Εάν επιθυμείτε να επισκεφτείτε το οινοποιείο θα βρείτε πληροφορίες στην επίσημη σελίδα: https://gaiawines.gr/visit-santorini/. Σε επόμενο άρθρο θα σας μιλήσω για το επίσης σπάνιο λιαστό κρασί για να μαθαίνουμε για τα σπάνια προϊόντα που παράγει η χώρα μας!