Το 3ο Συνέδριο για το τεχνολογικό οικοσύστημα BIM (Building Information Modeling) στην Ελλάδα, είναι γεγονός! Στις 12 Οκτωβρίου 2022 κάνουμε αποτίμηση τι έχει γίνει και τι πρέπει να γίνει άμεσα στη χώρα για την εφαρμογή της ΒΙΜ:
Το Συνέδριο για την ΒΙΜ λαμβάνει χώρα σε καιρούς που η εξοικονόμηση πόρων στον κατασκευαστικό κλάδο είναι επιτακτική ανάγκη για τη διατήρηση της ανταγωνιστικότητάς του.
Η ελληνική κατασκευαστική βιομηχανία για να παραμείνει ανταγωνιστική χρειάζεται να μεταβεί ομαλά, γρήγορα και συντονισμένα στην ψηφιακή εποχή, όταν ήδη η ΒΙΜ έχει θεσμοθετηθεί στην ελληνική νομοθεσία.
Για αυτά, θα μας μιλήσουν κορυφαίοι ομιλητές και παράγοντες της χώρας παρουσιάζοντας τις εξελίξεις στο ρυθμιστικό πλαίσιο, στον μηχανισμό εκπαίδευσης, τα πρότυπα και τα σχήματα πιστοποίησης ΒΙΜ, την ετοιμότητα εφαρμογής καθώς και τον βαθμό ευελιξίας, διαλειτουργικότητας και συνεργασίας μεταξύ των εμπλεκομένων μερών, αλλά και τις λύσεις στο έλλειμμα επενδύσεων στην τεχνολογία και στην Ε&Α.
Το συνέδριο
Σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη της McKinsey “ Building products in the digital age: It’s hard to ‘get smart’ ” “Στελέχη από κάθε κατηγορία επιλέγουν την ψηφιακή κατασκευή ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία: οι βελτιώσεις στα εργαλεία, οι διαδικασίες και η αποτελεσματικότητα μπορούν να ενισχύσουν την ποιότητα, να μειώσουν το κόστος και να αυξήσουν την προσαρμογή – όλες οι αλλαγές που ωφελούν ολόκληρη την αλυσίδα αξίας και περαιτέρω απειλούν όσους αρνούνται να προσαρμοστούν”
Πώς θα επιτευχθεί αυτό στην Ελλάδα;
Η Μοντελοποίηση Κατασκευαστικών Πληροφοριών – BIM ως ένα σύνολο διαδικασιών διαταράσσει τον συμβατικό τρόπο λειτουργίας των επιχειρήσεων.
Αποτελεί μια σημαντική οργανωτική αλλαγή αλλά οι προϋποθέσεις υιοθέτησης της BIM, και η μεθοδολογία σταδιακής εφαρμογής της δεν μας είναι άγνωστες στην Ελλάδα. Αυτό που μένει είναι να προχωρήσουμε πιο γρήγορα!
Σε αυτό το πλαίσιο, στο συνέδριο θα δοθούν απαντήσεις σε καίρια ζητήματα όπως:
- Ποιος θα είναι ο προσανατολισμός μέσω Κανονισμών και Κινήτρων της Δημόσιας Διοίκησης στη χρήση της ΒΙΜ για τον ελληνικό ΚΚ;
- Με ποια τεχνικά και εκπαιδευτικά εργαλεία θα επιτευχθεί η ομαλή ψηφιακή μετάβαση του οικοσυστήματος των κατασκευών, ίσως με οδηγούς τις Πολυτεχνικές Σχολές της Ελλάδας;
- Η Ανάπτυξη Προτύπων και της Πιστοποίησης των Κατασκευών μέσω ΒΙΜ, λειτουργεί ως όχημα για την θεσμοθέτηση της ΒΙΜ
- Ο ρόλος του κράτους στη θεσμοθέτηση της ΒΙΜ, θα πρέπει να είναι ηγετικός: αν δεν αναληφθεί τέτοιος ηγετικός ρόλος εκ των άνω θεσμοθέτησης της ΒΙΜ στη προκήρυξη έργων, είναι πιθανή η συνέχιση της περιορισμένης και άνισης υιοθέτησης της τεχνολογίας των πληροφοριών από τον κλάδο, πράγμα που θα περιόριζε τις δυνατότητές του για σημαντική βελτίωση της παραγωγικότητας, της ανταγωνιστικότητάς του και της αξιοποίησης των πόρων.
- Πώς από το ΒΙΜ περνάμε στην εποχή του Digital Twin
- Κοινό περιβάλλον δεδομένων – διαλειτουργικότητα, cloud services.
- Ανάπτυξη των ψηφιακών ικανοτήτων σε ένα ευρύ φάσμα ενδιαφερομένων για την Ολοκληρωμένη Παράδοση και Παραλαβή του Έργου.
- Προσδιορισμός συνεπών τρόπων εργασίας με ταυτόχρονη βελτιστοποίηση του ανταγωνισμού και της καινοτομίας – Ανάλυση Κόστους – Οφέλους σε υπάρχοντα έργα.
- Διάδοση και προώθηση της κοινής αξίας πελατών και της αλυσίδας εφοδιασμού με στόχο την αλλαγή των συμπεριφορών.