ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΕΝΕΦ
ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΜΑΧΕΣ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΞΑΝΑΚΕΡΔΙΖΟΝΤΑΙ
Ο όρκος των Ελλήνων πριν την μάχη των Πλαταιών
Οὐ ποιήσομαι περὶ πλείονος τὸ ζῆν τῆς ἐλευθερίας,
οὐδ᾽ ἐγκαταλείψω τοὺς ἡγεμόνας οὔτε ζῶντας οὔτε ἀποθανόντας,
ἀλλὰ τοὺς ἐν τῇ μάχῃ τελευτήσαντας τῶν συμμάχων ἅπαντας θάψω.
Καὶ κρατήσας τῷ πολέμῳ τοὺς βαρβάρους,
τῶν μὲν μαχεσαμένων ὑπὲρ τῆς Ἑλλάδος πόλεων οὐδεμίαν ἀνάστατον ποιήσω,
τὰς δὲ τὰ τοῦ βαρβάρου προελομένας ἁπάσας δεκατεύσω.
Καὶ τῶν ἱερῶν τῶν ἐμπρησθέντων καὶ καταβληθέντων ὑπὸ τῶν βαρβάρων οὐδὲν ἀνοικοδομήσω παντάπασιν,
ἀλλ᾽ ὑπόμνημα τοῖς ἐπιγιγνομένοις ἐάσω καταλείπεσθαι τῆς τῶν βαρβάρων ἀσεβείας.
Μετάφραση:
Δε θα προτιμήσω τη ζωή από την ελευθέρια,
ούτε τους αρχηγούς μου θα παρατήσω, είτε ζωντανούς είτε νεκρούς,
αλλά όσους συμπολεμιστές μου σκοτωθούν στη μάχη θα τους θάψω.
Και, νικητής στον πόλεμο κατά των βαρβάρων,
δεν θα βλάψω καμία από τις πόλεις που πολέμησαν για την Ελλάδα,
εκείνες όμως που πήραν το μέρος του βαρβάρου θα τις κάνω φόρου υποτελείς.
Και κανένα απ’ τα ιερά, που οι βάρβαροι πυρπόλησαν ή γκρέμισαν,
δεν θ’ ανοικοδομήσω αλλά θα τ’ αφήσω να μένουν στους μεταγενέστερους μνημεία της βαρβαρικής ασέβειας.
Το διήμερο 2 – 3 Οκτωβρίου διεξήχθη στις Πλαταιές για πρώτη φορά μετά από 2.500 χρόνια στρατιωτική – εφεδρική άσκηση τιμώντας έτσι την μεγάλη νικηφόρα μάχη που έκρινε την παγκόσμια ιστορία. Μετά από την μάχη που ενωμένοι οι Έλληνες απέναντι στον κοινό εχθρό πολέμησαν, νίκησαν και έδωσαν οριστικό τέλος στις επιδιώξεις των Περσών.
Τα ΤΕΝΕΦ, ως σύλλογος εφέδρων που σέβεται την ιστορία και ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς μας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, έδωσαν ξανά την μεγάλη μάχη και κέρδισαν την διατήρηση της μέσα από ένα ετήσιο διήμερο τρίαθλο που με την στήριξη της τοπικής κοινότητας έλαβε σάρκα και οστά.
Το τρίαθλο αυτό ήταν αφιερωμένο στους 1360 ηρωϊκούς Έλληνες πεσόντες της μάχης και στους μέχρι σήμερα αφανείς πρωτεργάτες της ένωσης των Ελλήνων οι οποίοι παραμέρισαν τις όποιες διαφορές τους μπροστά στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας , της προάσπισης των δημοκρατικών αξιών και του πολιτισμού έναντι του ολοκληρωτισμού που αντιπροσώπευε η Περσική Αυτοκρατορία εκείνης της εποχής.
Η κοσμοϊστορική νίκη στη μάχη των Πλαταιών το 479 π.Χ. σηματοδότησε όχι μόνο την οριστική εξάλειψη του Περσικού κινδύνου για την Ευρώπη αλλά και τη σύσταση των Ελευθερίων εορτών , συστατικό μέρος των οποίων ήταν και ο Οπλίτης Δρόμος.
Σημαντικό είναι να αναφέρουμε ότι μαζί με τη σύσταση των Ελευθερίων όλοι οι Έλληνες συμφώνησαν να ανακηρύξουν τις Πλαταιές Ιερά Πόλη.
Η μάχη των Πλαταιών καθώς και όλα τα γεγονότα που σχετίζονται με αυτήν δεν έχουν εκτιμηθεί ούτε αναδειχθεί στο βαθμό που αρμόζει σε ένα κοσμοϊστορικό γεγονός καθοριστικής σημασίας για την ελευθερία του Ελληνικού κόσμου και της Ευρώπης. Όμως στη σημερινή ιστορική συγκυρία όπου οι άνθρωποι παγκοσμίως προσπαθούν να διαχειριστούν μια πολύπλευρη κρίση η οποία στοχεύει στην απεμπόληση κάθε δικαιώματος στην ιστορική μνήμη , στη ταυτότητα και στη διεκδίκηση όλων όσων απορρέουν από τα ήθη, έθιμα , αξίες και ιδανικά των ελεύθερων λαών, θεωρούμε ότι είναι επιτακτική ανάγκη η ανάδειξη όλων των διδαγμάτων που μας κληροδότησε η συγκεκριμένη μάχη.
Επιτακτική ανάγκη είναι η παγκόσμια ανάδειξη της απάντησης των Αθηναίων προς τον Μαρδόνιο όταν ζήτησε την υποταγή τους « Όσο ο ήλιος ακολουθεί τον ίδιο δρόμο που ακολουθεί και τώρα , ποτέ δεν θα κλείσουμε συμμαχία με τον Ξέρξη»
Επιτακτική ανάγκη είναι η παγκόσμια ανάδειξη των λόγων του βασιλιά της Μακεδονίας Αλέξανδρου ο οποίος προσέγγισε μυστικά πριν από τη μάχη το ελληνικό στρατόπεδο και ενημέρωσε τους στρατηγούς Παυσανία και Αριστείδη ότι « Οι Πέρσες θα επιτεθούν τα ξημερώματα και ο Αλέξανδρος, ως Έλληνας από παλαιά γενιά δεν ήθελε να δει την Ελλάδα σκλαβωμένη»
Επιτακτική ανάγκη είναι η παγκόσμια ανάδειξη του μαχητικού πνεύματος των Σπαρτιατών οι οποίοι ενώ ενημέρωσαν τους συμμάχους συν-Έλληνες ότι θα αποφάσιζαν για τη συμμετοχή τους στη μάχη μετά τη παρέλευση 10 ημερών από την ημερομηνία που τους ειδοποίησαν , τη 10η ημέρα ήδη ευρίσκονταν καθ’ οδόν προς Πλαταιές.
Επιτακτική ανάγκη είναι η παγκόσμια ανάδειξη του Αρίμνηστου, του αρχηγού των Πλαταιέων ο οποίος πολέμησε ηρωϊκά στη μάχη του Μαραθώνα το 490 π.Χ και επέλεξε ο ίδιος το πεδίο της μάχης στις Πλαταιές, όπου διακρίθηκε για την απαράμιλλη ανδρεία του.
Επιτακτική ανάγκη είναι η παγκόσμια ανάδειξη της περιοχής που μας παραχώρησε η κοινότητα Πλαταιών ως σημείο εκίνησης και στρατοπέδευσης των Τ.ΕΝ.ΕΦ. Σύμφωνα με ιστορικές πηγές στη συγκεκριμένη περιοχή ανεγέρθη μετά τη μάχη ο Βωμός του Ελευθερίου Διός με το επίγραμμα του Σιμωνίδη « Τόνδε ποθ’ Έλληνες νίκας κράττει έργω Άρηος Πέρσας εξελάσαντες ελευθέρα Ελλάδι κοινόν ιδρύσαντο Διός βωμόν Ελευθερίου»
Γι’ αυτούς τους λόγους ως ενεργοί έφεδροι διοργανώσαμε για πρώτη φορά έναν σύγχρονο « Οπλίτη Δρόμο» ως ελάχιστο φόρο τιμής στους πεσόντες της μάχης και στην Ιερή γη των Πλαταιών.
Τα ΤΕΝΕΦ, ως σύλλογος εφέδρων που σέβεται την ιστορία και ένας από τους αντικειμενικούς σκοπούς μας είναι η διατήρηση της ιστορικής μνήμης, έδωσαν ξανά την μεγάλη μάχη και κέρδισαν την διατήρηση της μέσα από ένα ετήσιο διήμερο τρίαθλο που με την στήριξη της τοπικής κοινότητας έλαβε σάρκα και οστά.
Το τρίαθλο αυτό ήταν αφιερωμένο στους 1360 ηρωϊκούς Έλληνες πεσόντες της μάχης και στους μέχρι σήμερα αφανείς πρωτεργάτες της ένωσης των Ελλήνων οι οποίοι παραμέρισαν τις όποιες διαφορές τους μπροστά στο υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας , της προάσπισης των δημοκρατικών αξιών και του πολιτισμού έναντι του ολοκληρωτισμού που αντιπροσώπευε η Περσική Αυτοκρατορία εκείνης της εποχής.
Το τρίαθλο περιλάμβανε ορεινή πορεία 14 χιλιομέτρων στον Κιθαιρώνα, στίβο μάχης και σκοποβολή με airsoft. Προηγήθηκε η δημιουργία στρατοπεδίας και διανυκτέρευση σε στρατιωτικές σκηνές στην ίδια ακριβώς τοποθεσία όπου διεξαγόταν κατά την αρχαιότητα ο « Οπλίτης Δρόμος».
Βέβαια στην αρχαιότητα ο οπλίτης δρόμος ή οπλιτοδρομία ήταν αγώνας ταχύτητος με αθλητές που έφεραν αμυντική πανοπλία, δηλαδή ασπίδα περασμένη στον αριστερό βραχίονα, κράνος στο κεφάλι και περικνημίδες στα πόδια.
Στον σύγχρονο « Οπλίτη Δρόμο» οι συμμετέχοντες έφεραν στολή παραλλαγής, πλήρη φόρτο και airsoft καθ’ όλη τη διάρκεια του τριάθλου. Για πρώτη φορά σε άσκηση των Τ.ΕΝ.ΕΦ. έγινε βιντεοσκόπηση και αεροφωτογράφιση των δραστηριοτήτων από συνάδελφο – πτυχιούχο χειριστή drone. Τιμούμε την ιστορία μας αξιοποιώντας πάντα και τη νέα τεχνολογία !
Ο σύγχρονος Οπλίτης Δρόμος , το τρίαθλο των Τ.ΕΝ.ΕΦ. , σχεδιάσθηκε και υλοποιήθηκε έτσι ώστε να δοκιμάσει σε ατομικό επίπεδο τις αντοχές και δεξιότητες των συμμετεχόντων. Οι έφεδροι των Τ.ΕΝ.ΕΦ. έχοντας πλήρως συνειδητοποιήσει την ύψιστη σημασία και σημειολογία αυτής της διήμερης άσκησης, έδωσαν το καλύτερό τους εαυτό ώστε να τιμήσουν με αυτό το τρόπο την ιερή πόλη των Πλαταιών, τους ηρωϊκούς πεσόντες και άπαντες τους ενωμένους Έλληνες πολεμιστές εκείνης της καθοριστικής για όλο τον ελεύθερο κόσμο μάχης.
Η προοπτική είναι να καθιερωθεί ο σύγχρονος Οπλίτης Δρόμος σε ετήσια βάση ως παγκόσμιος στρατιωτικός – αθλητικός διαγωνισμός αναδεικνύοντας τόσο την ιστορικότητα όσο και κάθε άλλη πτυχή της τοπικής κοινότητας και οικονομίας.
Το όραμά μας είναι να γίνουν ξανά οι Πλαταιές το ιερό σύμβολο του μαχητικού πνεύματος και της ενότητας όλων των ανθρώπων οι οποίοι αγωνίζονται για το υπέρτατο αγαθό της ελευθερίας . Τόσο το τρίαθλο όσο και κάθε άλλη μελλοντική δράση την οποία θα συν-αποφασίσουμε με τις τοπικές αρχές σκοπό θα έχουν τη πλήρη υλοποίηση αυτού του οράματος έτσι ώστε οι Πλαταιές να γίνουν πόλος προσέλκυσης ανθρώπων από όλο τον κόσμο και ίσως ένα από τα μεγάλα κέντρα στρατιωτικού τουρισμού