Η Μαρία Σ. Άνθη μιλάει στο Hellenicmediagroup
Μαρία Άνθη: «για εκείνον που ξέρει που πάει, θα ανοίξει ο δρόμος να περάσει»
Μαρία Άνθη: «για εκείνον που ξέρει που πάει, θα ανοίξει ο δρόμος να περάσει»Τα γεγονότα θα αποφασίσουν για σένα, η φύση σου το διάλεξε για εκεί που πας, το δρόμο να ανοίξεις και να τον ξαναφτιάξεις όπως και η Καρόλ η ηρωίδα του βιβλίου «Για καφέ στο Μανχάταν», από τις εκδόσεις Λεξίτυπον. Η συγγραφέας Μαρία Σ. Άνθη, μας μιλάει για το βιβλίο
Συνέντευξη στο Δημήτρη Κανναβό
- κα Άνθη, γιατί γράψατε αυτή τη νουβέλα και ποιος είναι ο στόχος, ένας καφές στο πανέμορφο Μανχάταν;
- Είναι ένα διαφορετικό βιβλίο από τα άλλα μέχρι τώρα, το κείμενο είναι βατό. Το έγραψα όχι για να πάμε για καφέ και ταξίδι να δούμε τα μέρη αν και περιγράφω πως είναι, αλλά για το πώς πορευόμαστε στη ζωή. Το μεγαλύτερο πρόβλημα του ανθρώπου είναι η ίδια του η ζωή, επομένως ο ίδιος του ο εαυτός. Τι θα τον κάνει; Επειδή είναι όλα αβέβαια, είναι όλα ρευστά. Ο θάνατος εκείνου που δημιουργούμε ανά πάσα στιγμή δεν ξέρεις πότε θα έρθει. Ωστόσο όμως οι αξίες μένουν, αλλά πότε; Ύστερα από την πάλη με τον ίδιο σου τον εαυτό. Η νουβέλα έχει στόχο να δείξει τη χροιά της ρευστότητας και να δεις εκεί που δεν μπόρεσες μέχρι τώρα. Την έγραψα διότι ήθελα να επικοινωνήσω με μια φιλοσοφική διάθεση με το ευρύ κοινό και να του πω ότι η ζωή δεν είναι υποχρεωμένη για κανέναν μας σε τίποτα, αντ’ αυτού εμείς είμαστε στους ίδιους μας τους εαυτούς. Εκεί είναι και η μεγάλη ευθύνη. Λίγα είναι στο χέρι μας, κανείς όμως δεν είναι καταδικασμένος από τη μοίρα, το μυαλό υπάρχει και το λογικό τολμά να έχει τη διάκριση όπως εξάλλου κάνει και η Καρόλ, η ηρωίδα του βιβλίου, υπάρχουν στιγμές που ξαναφτιάχνει τα χνάρια του δρόμου της, όταν η θύελλα τα σβήνει, έχει το σθένος να βρει το δρόμο της…
- Ποια είναι η διάκριση αυτή;
Είναι να ξεχωρίσεις την αλήθεια από το ψεύδος, αν αναρωτιέται η ηρωίδα γιατί κάποιοι έφυγαν ή έμειναν στη ζωή της, ήταν θέμα αξιών και πού τις κατατάσσουν. Και δεν θα της το πει κανείς δεν θα δώσει λογαριασμό γι’ αυτό. Γιατί προτεραιότητα έχει η εξωτερική εμφάνιση, το φαίνεσθαι. Εκεί ο έρωτας δεν είναι πάντοτε καθαρός, πρέπει να πληροί κι ορισμένα κοινωνικά στάτους, όπως σε κάποιες κοινωνίες όπως λέμε τα κοινωνικά κριτήρια, για την επιβίωση. Στα μεγάλα συμφέροντα, στο χρήμα στη συναλλαγή και σε άλλα πολλά. Επειδή παντού υπάρχει και το ερωτικό στοιχείο, είναι δυνατόν να έχει αυτό ένα brand name; Αδύνατον!
- Η ηρωίδα η Καρόλ, ζει στο Παρίσι, ξεκίνησε από το Μπορντώ, είναι μια σχεδιάστρια μόδας που κάποια στιγμή έρχεται πολύ κοντά σε εκείνο το ιδανικό που έψαχνε, να τα έχει όλα, να είναι ευτυχισμένη και μετά τι γίνεται;
Δεν μπορεί να μείνει στο κάλπικο, σε εκείνο που δεν την εκφράζει το ίδιο είναι και με εμάς, όμως γίνονται συμβιβασμοί, μέχρι ενός σημείου γιατί το ψέμα δεν μπορεί να εξασφαλίσει τη μακροχρόνια παραμονή του. Δεν ψάχνει πολύ, διότι σε ότι ξετυλίγεται, όσοι παίρνουν μέρος στην ιστορία αυτή, δείχνουν ποιοι είναι, κάποια στιγμή οι άλλοι σου το δείχνουν και αυτό θα γίνει και στο βιβλίο και στη ζωή. Αυτό σημαίνει ότι θα πας εκεί που είναι να πας, μπορεί να αργήσεις αλλά θα πας, όλα έχουν τη λήξη τους στη ρευστότητα του χρόνου και την αβεβαιότητα. Η ευτυχία είναι άπιαστο όνειρο, ακόμη κι αν βρεθεί η ηρωίδα στην ιδανική ζήση. Αυτό με τους συσχετισμούς του χρόνου, αλλάζει μετασχηματίζεται σε κάτι άλλο. Δεν μπόρεσε κανείς να την κάνει ευτυχισμένη. Είχαν πολλά να κάνουν οι άλλοι με τους εαυτούς τους, δεν ήταν παντοτινό το ωραίο, το λαμπερό, η επιτυχία στον αστραφτερό κόσμο της, που διάλεξε να πάει.
- Τι συναντάει η Καρόλ και έχουμε τις αλλαγές και το απρόβλεπτο;
Η ηρωίδα συναντάει τα πολλά κεκαλυμμένα πρόσωπα με τη μορφή της αλήθειας. Δεν είναι η αλήθεια αυτή που βλέπει, γιατί το χρήμα κυβερνάει πάνω από όλα. Σήμερα και ο άνδρας και η γυναίκα θεωρεί ότι όλα για τον άνθρωπο είναι, δεν είναι όμως. Υπάρχει απαγορευτικό, υπάρχει ο χώρος των άλλων που δεν σε αφήνουν να εισβάλεις επειδή εσύ θέλεις να γίνεις πετυχημένος ή να κάνεις τη ζωή σου, ή γιατί έτσι εσύ το θεωρείς ακόμη και μέσα στο σπίτι σου. Η Καρόλ το βλέπει αυτό, ότι από την ίδια τους τη φύση τα πράγματα έχουν άλλη κατάληξη.
- Μαρία Άνθη: «για εκείνον που ξέρει που πάει, θα ανοίξει ο δρόμος να περάσει»”Τι σημαίνει αβεβαιότητα;
Είναι το άγνωστο για όποιον είναι σε άγνοια, για εκείνον που ξέρει τι θέλει θα ανοίξουν οι πόρτες να περάσει. Κι η Καρόλ ξέρει, που πάει , είναι η ταλαντούχα, η ικανή που έχει το κλέος μέσα της. Αβεβαιότητα το λέμε εμείς, στην ουσία αυτό σημαίνει ότι όλα είναι δυνατά. Είμαστε στα δυναμικά δηλαδή δυνάμει οντότητες, κι αυτό το λέμε πραγματικό όμως το πραγματικό είναι το ήδη τελειωμένο, είναι κάτι άλλο. Είναι αυτό που έχει γίνει, έχει γινόμενο και είναι μετρήσιμο. Είναι αυτό που κατακτήσαμε και τρέχουμε διψασμένοι για το ιδιαίτερο, το αμέσως επόμενο όνειρο. Επομένως σου λέει η Καρόλ, που είναι και Γαλλίδα και έχει ζήσει τη κουλτούρα των διασήμων μετρ, των διαφημιστών των πολυεθνικών εταιριών των πετυχημένων και των ωραίων, εδώ για ποια πραγματικότητα μιλάμε. Είναι σύμφωνα με τον τρόπο ζωής τους, την όλη τους θεώρηση μαζί με το κέρδος. Μα δεν είναι όμως όλα για το κέρδος. Και δεν χρειάζεται να πας μακριά για να το δεις, υπάρχει αυτό, υπήρχε και θα υπάρχει και είναι το συμφέρον για όλη τη κοινωνία. Εκείνη όμως η Καρόλ, που έφερε την επανάσταση μέσα της, αυτό το αψήφισε.
- ]Κατά βάθος τι αναζητά η Ηρωίδα σας;
Μαρία Σ. Άνθη Τη φροντίδα, την αγνή ανιδιοτέλεια, τη συντροφικότητα όχι εκείνης της δυσαρμονίας, της άκρατης απόλαυσης και του τεχνοκρατικού τρόπου αντίληψης. Είναι το πολυτιμότερο αγαθό για τον άνθρωπο αυτή η αγνότητα και ξέρει ή Καρόλ τι θέλει έχει επίγνωση του εαυτού της. Δεν θα το βρει αυτό είναι δύσκολο, τουλάχιστον θα γυρίσει στο σπίτι της, εκεί από όπου ξεκίνησε, τα καταστρέφει όλα και ξεκινάει πάλι από την αρχή. Δεν αξίζει να ζει έτσι.
- Τι σημαίνει ξέρω τι θέλω και ανοίγουν οι πόρτες να περάσω ή ξέρω που πάω και ο δρόμος ανοίγει;
Σημαίνει ότι έχεις γίνει ένα με τη φύση σου, την προέκτασή σου, αφουγκράζεσαι το χρόνο και τον τόπο που θα βρεθείς εκεί, τη κατάλληλη στιγμή και οι άλλοι θα ανοίξουν τη πόρτα που θα χτυπήσεις, όταν βέβαια ξέρεις πού πας. Αν δεν ξέρεις πού πας, αν πας νωρίτερα από ανοησία ή αργότερα μπορεί να ανοίξει και πάλι αλλά όχι και τελείως. Είσαι στη θέση των προεκτάσεών σου. Επομένως είναι αρετή η διάκριση και η σωστή κρίση, δεν αναλώνεσαι με ανούσια πράγματα λειτουργείς με σοφία. Η Καρόλ, λειτούργησε με σοφία στις μεγάλες προκλήσεις και για εκείνη και για τους γύρω της. Διότι ό, τι κάνουμε επηρεάζει το κοινωνικό σύνολο. Σήμερα εκατομμύρια dna ελέγχουν το πλανήτη. Όλοι μας, μαζί…
- Άρα η λογική είναι σωτήριο αν πρυτανεύσει;
Η λογική είναι η ορθότητα αλλά πώς την βιώνει η Καρόλ; Αυτό είναι ένα ερώτημα. Το λογικό της λέει να επιστρέψει στο Μπορντώ και στο Μανχάταν να πάει την κατάλληλη στιγμή, την κατάλληλη ώρα θα ταξίδευε θα έφευγε, θα άφηνε όλα τα καλά. Για τι; Για έναν καφέ…
- Έχετε γράψει δέκα βιβλία και ήδη ετοιμάζεται κι άλλο
Ένας συγγραφέας αφιερώνει πολύ χρόνο του στη συγγραφή των βιβλίων του, αν κάνει και έρευνα όπως εγώ σε θέματα φιλοσοφικού περιεχομένου, θα κάνει και τη νύχτα μέρα, προκειμένου να το πετύχει, οφείλει συνεχώς να διαβάζει και να δώσει κάτι νέο στο ήδη γνωστό. Αλλιώς δεν έχει νόημα. Όσον αφορά την έρευνα, δεν θα έγραφα ποτέ ένα βιβλίο ακόμα αν δεν είχα να πω αυτό που δεν γνωρίζουν, διότι ως συγγραφέας έχω ένα σκοπό, να ανοίξω δρόμους που είναι μέχρι τώρα κλειστοί. Πέρα από εκεί, υπάρχει και η εργασία μας που τη σπουδάσαμε και έχουμε ένα επάγγελμα και κάπως έτσι συνεχίζεται η ζωή. Δεν είμαστε σε θέση να το εγκαταλείψουμε.
- Εννοείται ότι θα βρείτε το χρόνο διότι αν θέλουμε υπάρχει χρόνος για όλα;
Υπάρχει χρόνος για όλα. Καλό είναι να μπορείς να τα αφήσεις όλα και να γράφεις μόνο , αλλά αυτό δεν είναι εφικτό, να τα μειώσεις ναι, διότι οφείλεις να είσαι μέσα στην κοινωνία σε όλα μέσα και όχι άνθρωπος απομακρισμένος που μόνο παρατηρεί και έχει άποψη για όλα. Σήμερα αποφασίζουν άνθρωποι για το μισθό σου, την εργασία σου τα προς το ζην αλλά εκείνοι πόσο έφθασαν στη θέση, του ενός κοινού θνητού πολίτη για να τον συμμεριστούν. Έτσι και για την ηρωίδα γίνεται στο βιβλίο μου ‘Για καφέ στο Μανχάταν», ποιος νοιάστηκε γι’ αυτήν; Υπάρχουν πολλές Καρόλ δίπλα μας κάθε μέρα.
- Το κεντρικό νόημα του βιβλίου μας λέτε τώρα;
Το κεντρικό νόημα είναι ότι όσα κι αν έχεις θέλεις την ανιδιοτέλεια. Το κεντρικό μας νόημα αυτό, είναι όλων μας! Όλοι είμαστε ισόβαθμοι και ισάξιοι… Δηλαδή έχω ξεχωρίσει ή είμαι ξεχωριστή; Ενδέχεται κι άλλοι να είναι έτσι…
- Έχετε κάτι να πείτε ακόμα πριν κλείσουμε, για το αναγνωστικό κοινό;
Έχω να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ που με διαβάζουν, ένα μεγάλο ευχαριστώ σε όσους μου έδωσαν το βήμα να μιλήσω δημόσια και ανοιχτά για τα επιστημονικά βιβλία μου, που έχουν θεματολογία κάπως δύσκολη. Και να μη ξεχάσω, δεν είμαι κάτι το καταπληκτικό, όλοι στο ίδιο μέρος βρισκόμαστε, στην αβεβαιότητα και στην αδιαφορία, και στην ρευστότητα και όλα είναι δυνατόν να συμβούν, οπότε τι …. Η απάντηση δική σας (χαμόγελα).
Σύντομο βιογραφικό
Η Μαρία Σ. Άνθη είναι δημοσιογράφος και μέλος της Ένωσης Συντακτών Ημερήσιων Εφημερίδων Ελλάδος (Ε.Σ.Η.Ε.Α). Είναι απόφοιτη του Εργαστηρίου Επαγγελματικής Δημοσιογραφίας. Φοίτησε στο Ανοιχτό Πανεπιστήμιο Διοίκηση Επιχειρήσεων και Οργανισμών. Έχει εργασθεί επί σειρά ετών στην έντυπη και την ηλεκτρονική δημοσιογραφία. Ως συγγραφέας έχει αφιερώσει πολλά χρόνια στην έρευνα. Τον Οκτώβριο του 2019, τιμήθηκε από το World Philosophical Forum για τη πρωτότυπη εργασία της, για το βιβλίο της «Απωστικές Δυνάμεις Ιπτάμενων Δίσκων» εκδ. Λεξίτυπον, της απονεμήθηκε ο τίτλος Πολίτης της γης, 21ος αιώνας από τον Πρόεδρο Igor Kondrashin. Έχει δώσει διαλέξεις για τον Αριστοτέλη και τη Φιλοσοφία του. Το βιβλίο της το 2021 «Αριστοτελικό Σύμπαν», από τις εκδόσεις Λεξίτυπον, αποτελεί μια νέα μελέτη πάνω στην κοσμολογία και τα Μετά τα Φυσικά του Αριστοτέλη. Άλλα βιβλία που έχει εκδόσει: «Επιστημονικές Εργασίες Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης», εκδ. Μ. Σιδέρη (2012). «Η Επανάληψη… Το Άνοιγμα των Πυλών», εκδ. Δεσμός (2013). «Η Ζωή Ξανά», εκδ. Λεξίτυπον (2014). «Ο Αιθέρας Θεός», εκδ. Λεξίτυπον (2015). «Λουΐζα και Αντώνιος», εκδ. Λεξίτυπον (2016). «Ως διά μαγείας… και κατά γράμμα», εκδ. Λεξίτυπον (2019). «Η κόρη της Κίρκης», εκδ. Ηρόδοτος (2019). «Αριστοτελικό Σύμπαν», εκδ. Λεξίτυπον (2021). «Για καφέ στο Μανχάταν», εκδ. Λεξίτυπον (2022).
«