
Ερώτηση: Αρχικά, επιτρέψτε μου να συγχαρώ εσάς και όλους τους Σλάβους για την Ημέρα της Σλαβικής Γραφής. Εμείς οι Έλληνες μαλώνουμε με τους Βούλγαρους, αλλά ο Κύριλλος και ο Μεθόδιος είναι άγιοι για όλους τους λαούς μας. Θεού θέλοντος, θα βοηθήσουν.
Την παραμονή των βουλευτικών εκλογών στην Ελλάδα ορισμένα ελληνικά ΜΜΕ έγραψαν ότι η Ρωσία μπορεί να προσπαθήσει να επέμβει. Έχετε προσπαθήσει? Θα προσπαθήσετε στις αναμενόμενες νέες εκλογές στις 25 Ιουνίου;

Απάντηση: Η επέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές ήδη έχει γίνει μια κοινή εγχώρια πολιτική θέση, η οποία χρησιμοποιείται από τους αντιπάλους για να διορθώσουν με κάποιο τρόπο τα ποσοστά τους. Υπήρχαν τόσες πολλές ιστορίες για την ψευδοεπέμβαση της Ρωσίας στις εκλογές. Πώς τελείωσαν όλα; Είτε απέτυχαν λόγω της έλλειψης στοιχείων, είτε διαψεύστηκαν.
Έτσι, για παράδειγμα, έγινε στις ΗΠΑ. Αν μπορείτε, πείτε περισσότερα στο κοινό σας σχετικά με το πόσο συχνά κατηγορήθηκε η Ρωσία κατά τη διάρκεια της προεδρικής κούρσας της Χ.Κλίντον και του Ντ.Τραμπ. Κατηγορήθηκε πριν τις εκλογές, κατά τη διάρκεια των εκλογών, ακόμα και μετά. Τα 4 χρόνια της προεδρίας του Ντ.Τραμπ πέρασαν υπό την αιγίδα της λεγόμενης ρωσικής επέμβασης, της συμμετοχής, της επιρροής στους εκλογικούς κύκλους και την πολιτική του προέδρου των ΗΠΑ. Ως αποτέλεσμα, δημοσιεύτηκε η έκθεση που δεν άφησε καμία αμφιβολία ότι όλα αυτά ήταν επινοημένα και fake. Είναι πρώτον.
Δεύτερον, πάντα δηλώνουμε και υλοποιούμε στην πράξη την πολιτική της μη εμπλοκής στις εσωτερικές υποθέσεις των κυρίαρχων κρατών. Μπορούμε και ξέρουμε πως να συνεργαζόμαστε και να αλληλεπιδρούμε, να παρέχουμε βοήθεια, υποστήριξη, να αναπτύσσουμε επαφές. Η Ελλάδα είδε επανειλημμένα όλα αυτά από την πλευρά της Ρωσίας. Έχετε ρωτήσει τη λάθος πλευρά για το θέμα της εμπλοκής. Η περιοχή σας γνωρίζει από πρώτο χέρι ποιος συνήθως επεμβαίνει στις εκλογές.
Φυσικά, παρακολουθούμε τις διαδικασίες σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης και της εκλογικής. Είναι μέρος της κανονικής λειτουργίας του κράτους. Σεβόμαστε την επιλογή των ψηφοφόρων, όποια κι αν είναι αυτή. Είμαστε ανοιχτοί για διάλογο με όλες τις πολιτικές δυνάμεις που έχουν εποικοδομητική διάθεση.
Όσον αφορά τις βουλευτικές εκλογές στην Ελλάδα που πραγματοποιήθηκαν φέτος στις 21 Μαΐου, λάβαμε υπόψη τα αποτελέσματά τους. Οφείλουμε να δηλώσουμε ότι οι πάλαι ποτέ ιδιαίτερες, παραδοσιακά φιλικές ρωσοελληνικές σχέσεις βρίσκονται σήμερα σε βαθιά κρίση εξαιτίας γνωστών λόγων, όχι λόγω της δικής μας βούλησης. Δεν υπάρχουν ενδείξεις του ενδιαφέροντος της Αθήνας για την αποκατάσταση της συνεργασίας, την οποία διέλυσε η ίδια η ελληνική πλευρά.
Ερώτηση: Τα κυβερνητικά στελέχη της Κύπρου και της Ελλάδας, καθώς και οι εκπρόσωποι του ΟΗΕ εκφράζουν συγκεκριμένη αισιοδοξία υπέρ πιθανής επανέναρξης των διαπραγματεύσεων για το Κυπριακό μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης στην Τουρκία. Ενδιαφέρεται η Ρωσία για μια τέτοια εξέλιξη; Προτίθεται η Μόσχα να βοηθήσει με κάποιο τρόπο αυτή τη διαδικασία, λαμβάνοντας υπόψη τις προηγμένες της σχέσεις με την Άγκυρα και τον παραδοσιακό της ρόλο στη διευθέτηση στο νησί;
Απάντηση: Θα ήταν καλά να ρωτήσετε την επίσημη Αθήνα γιατί οι σχέσεις μας με την Ελλάδα δεν είναι τόσο προηγμένες και ποιος φταίει για αυτό.
Έχουμε επανειλημμένα επιβεβαιώσει το αμετάβλητο των αρχών μας προσεγγίσεων για την επίλυση του Κυπριακού.
Είμαστε υπέρ της διευθέτησης στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου σύμφωνα με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ. Θεωρούμε σημαντικό ώστε να βρουν οι ίδιοι οι κάτοικοι του νησιού την τελική λύση. Δεν χρειάζεται να τους επιβάλλουμε χρονοδιαγράμματα, έτοιμες «συνταγές», να σκεπτόμαστε αντί γι’ αυτούς, να ασκούμε πίεση. Το πιο σημαντικό είναι να ληφθούν υπόψη τα συμφέροντα και οι δίκαιες ανησυχίες των δύο κοινοτήτων.
Συνεργαζόμαστε παραγωγικά με την Τουρκία σε μια σειρά διεθνών και περιφερειακών προβλημάτων. Συζητάμε πολλά θέματα. Το Κυπριακό δεν αποτελεί εξαίρεση.
Διαβάστε ολόκληρη την ενημέρωση των δημοσιογράφων στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών της Ρωσίας (στα αγγλικά): https://www.mid.ru/…/spokesman/briefings/1872168/…