Σήμερα το P.E.R.S.O.N.A.L.I.T.I.E.S δε θα ταξιδέψει σε μία προσωπικότητα, όπως το συνηθίζουμε τα τελευταία χρόνια, αλλά σε μία κατάσταση. Εδώ και δεκαετίες μας εκπαίδευσαν για όλα τα επερχόμενα που ήδη βιώνουμε. Από τη φράση: “ταινία επιστημονικής φαντασίας” περάσαμε στο εμπειρία επιστημονικής πραγματικότητας πολλαπλών δυνατοτήτων.
Από το σπηλαίο του Πλάτωνα στο σπήλαιο του Metaderdal.
Ποιος δε θυμάται την ψηφιακή επανάσταση του SECOND LIFE; Μίας πλατφόρμας, όπου ο χρήστης μπορούσε να δημιουργήσει το Avatar του ψηφιακού του εαυτού και να συνθέσει από το μηδέν τις δραστηριότητές και τα ενδιαφέροντά του; Αυτό με την πάροδο του χρόνου μας οδήγησε να αποκτήσουμε άλλου είδους καθρέπτη ως προς τις κοινωνικές μας συναναστροφές. Στη συγκεκριμένη πλατφόρμα ο χρήστης είχε σπίτι, εργασία, φίλους, σχέσεις, ζώα συντροφιάς και φυσικά αλληλοεπιδρούσε. Ήταν το πρώτο κοινωνικό πείραμα, το οποίο στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και προκαλούσε εμμονική εξάρτηση, γιατί καθιστούσε δυνατότητες στο χρήστη συνώνυμες των θεϊκών ιδιοτήτων.
Αυτές οι δυνατότητες πολλαπλών επιλογών του έδιναν την ευελιξία συγκεκριμένων συμπεριφορών. Από την επιλογή των βιολογικών χαρακτηριστικών μέχρι τις συνήθειες, αλλά και την επιλογή των συντρόφων ή του συντρόφου, ανάλογα με το σεξουαλικό προσανατολισμό του χρήστη, χωρίς το bulling της κοινωνικής περιρρέουσας ατμόσφαιρας, μέχρι την επιλογή της σωματικής δομής, αλλά και της επιλογής καριέρας, χόμπυ κτλ. Όλα αυτά βέβαια κατόπιν διαδικασιών και bonus. Αν κάποιος στερούνταν των δεξιοτήτων μπορούσε να αγοράσει ένα κιλό παραπάνω ελευθερίας με αντίτιμο, λίγα ψωροδολλάρια.
Οι κοντοί χρήστες, “αγόραζαν” το παραλειπόμενο ύψος τους, οι άσχημοι, δημιουργούσαν τον “Άδωνη” ψηφιακό εαυτό τους και αντιστοίχως το γυναικείο κοινό την “καλλονή” της ψηφιακής τους εκδοχής. Αυτή η πλατφόρμα κάλυπτε όλες τις βιολογικές αδυναμίες, αλλάζοντας τις πεποιθήσεις, και φυσικά όχι μόνο σε ψηφιακό επίπεδο. Άλλαζαν οι προσλαμβάνουσες και τα συμπεριφορικά μοντέλα των χρηστών στην αληθινή διάσταση όλου του φάσματος της εμπειρίας τους. Φυσικά όλα τα Avatar’s έχουν προτιμήσεις και από τη στιγμή που έχουν το δικαίωμα της επιλογής λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο που το πράττουν στην πραγματική ζωή με e-shop αγορές και διασύνδεση σε business enviroment, ψηφιακά νομίσματα αλλά και ως τρόπος διαφόρων μορφών εναλλακτικής ψυχαγωγίας. Οι μεγάλες αμοιβές και τα “προνόμια” των χρηστών στη συγκεκριμένη πλατφόρμα μεταφράζονταν σε ειδικές εκπτώσεις στην αληθινή ζωή είτε καλύπτοντας ψηφιακές δραστηριότητες και ενδιαφέροντα. Ο μεγάλος προβληματισμός ήλθε στους επιστήμονες της ιατρικής, της ψυχολογίας και κοινωνιολογίας, όταν διαπίστωσαν πόσο λεπτά είναι τα όρια της ψηφιακής συμπεριφοράς στην εφαρμογή της ανθρώπινης ζωής. Μία χρήστης “σκότωσε” έναν άλλον χρήστη σε ψηφιακό περιβάλλον, αλλά το σημείο επικινδυνότητας να πράξει κάτι ανάλογο στην πραγματική ζωή αύξησε το ρίσκο κινδύνου κάτι τέτοιο να συμβεί αληθινά.
Μετά εμφανίστηκε το BIG – BROTHER ως άλλο κοινωνικό πείραμα της επιβεβαίωσης της παρατήρησης ως “υψηλού τύπου κριτική” του “ανεπηρέαστου” κοινού που έχει τα ανθρωπο-πειραματόζωα στο γυάλινο κλουβί και εκτελεί καθήκοντα τηλε-δικαστή. Με τη μόνη διαφορά ότι όλα αυτά μας προσφέρονταν ως “επιλογή” της ανάγκης του Hyper- connecting people…Νέες λέξεις μπήκαν στην καθημερινότητά μας και ήρθαν για να μείνουν. Digital servises, Digital Banks, Tele-work, e- learning, cyber sex, e-book, podcast bit-coin ,audio-book, cybersecurity, vr glasses, nomads, followers, real time marketing και ιδιαίτερα μετά την πανδημία μεταβήκαμε στην καθάρια επιλογή των δωματίων τηλεδιάσκεψης ιδιαίτερα της νέας εποχής του zoom telco.
Πόσο τρομακτική θα ήταν η επόμενη μέρα με μία κάμερα μέσα στο σπίτι μας να παρακολουθεί κάθε μας κίνηση και φυσικά να μετράει κάθε μας ανάσα; Το METAVERSE είναι ήδη εδώ και μας συστήνεται μέσα από τη πιο σύγχρονη εφαρμογή ψηφιακής αλληλοεπίδρασης. ΠΡΟΣΟΧΗ – Μας συστήθηκε ως μία πλατφόρμα διασύνδεσης συλλογικής πραγματικότητας και αλληλοεπίδρασης, κατά πόσο όμως θα επηρεάσει την αληθινή ανθρώπινη επαφή και τις κοινωνικές σχέσεις; Tις εργασιακές μας δυνατότητες, αλλά και τη σεξουαλική μας συνεύρεση; Δείτε στο παρακάτω video που ακολουθεί αληθινές συνθήκες εργασίες μέσα σε ένα ψηφιακό περιβάλλον της εξελιγμένης μορφής του Second Life.
Πού αλλάζουν τα όρια της αξίας της ανθρώπινης επαφής τελικά και η αίσθηση της αντίληψης της ψηφιακής κοινωνικοποίησης; Μήπως όλο αυτό το ελκυστικό πακέτο νέων δυνατοτήτων, εμπειριών που μας προσφέρεται ως η απόλυτη επιλογή ελευθερίας δεν είναι παρά η απόλυτη παγίδα της νέας διαδικτυακής θεσμικής “ελευθερίας” που μας προσφέρεται ως η νέα επιλογή ή ίσως η μόνη επιλογή ; Και τι τελικά θα χαρακτηρίζουμε Ζωή από εδώ και πέρα και τι virtual life, augmental life, Imersion life; Εικονική, επαυξημένη και υβριδική- διαδικτυακή ζωή; Εμείς οι Έλληνες έχουμε μία παιδεία βασισμένη στην ανθρωποκεντρική προσέγγιση, στις αξίες του πνεύματος, της διανόησης και έντονης πολιτιστικής επικοινωνίας.
Πώς θα λειτουργούσε ένας χορευτικός σύλλογος στο Metaverse, στο περιβόητο Μετά- Σύμπαν του κ. Face Book; Ολογράμματα με τέλεια γραφικά θα μας “τηλεμεταφέρουν” ψηφιακά, στο ψηφιακό μας γραφείο, στο κλαμπ, στο σπίτι των φίλων μας, στις οικογενειακές στιγμές. Θα εισβάλουν ακόμη και στην γκαρνταρόμπα αλλάζοντας εντελώς την αισθητική φιλοσοφία της ίδιας της ζωής, όπως τη βιώναμε μέχρι τώρα. Προτείνοντάς μας το νέο στυλ και τις επιταγές της μόδας.
Στην ουσία θα πρωταγωνιστούμε σε ένα new entry video game στην πιο ρεαλιστική του μορφή. Τι γίνεται όμως με τα αληθινά δεσμά της μοναξιάς που αυτά δεν είναι σε ψηφιακή εκδοχή; Τι γίνεται με την ασύλληπτου μεγέθους ελευθερία που όμως είναι περιορισμένη κατοίκων, όσο και τα τετραγωνικά που μένουμε; Και ποιο είναι τελικά το τίμημα της λεγόμενης ψυχικής ανθεκτικότητας; Οι χρήστες άλλων εφαρμογών, συναινούν να γίνεται χρήση των βιομετρικών τους δεδομένων. Ήδη η Ε.Ε. έχει θεσπίσει τη τράπεζα των βιομετρικών δεδομένων. Ποιος όμως θα είναι ο διαχειριστής τους; To Data Stock Market θα είναι η πολυτιμότερη μετοχή σε “βιολογική αξία”. Και μήπως μετά την εποχή της bio ethics περάσουμε και στη νέα meta bio ethics μορφή της;
Ήδη στις 29/10/21, ο Mark Zuckerberg παρουσίασε το “meta” με το σύμβολο του απείρου μπροστά. Πόσο εύκολα μπορεί να αλλάξει το πρόσημο του συμβόλου του απείρου προσθέτοντας μία παύλα; Ζούμε στον απόλυτο αιώνα της ανατροπής. Δεν είναι απλά μία μεταβατική περίοδος, αλλά μία εντελώς νέα εποχή που όμως ήδη έχει παρουσιάσει το αδυσώπητα σκληρό της πρόσωπο και τις συνέπειες του meta H+ Lab.
Μήπως και το crush κάποιων social media των προηγούμενων ημερών δεν ήταν παρά ένα ακόμα πείραμα καταγραφής του το πως θα αντιδράσει η πλειοψηφία του κόσμου; Και κατά πόσο είναι εν τέλει τυχαίο το γεγονός, ότι λίγες μέρες μετά το metaverse είναι ήδη εδώ και μας συστήνεται;
Σκεφτείτε στο μέλλον το ποσοστό ανεργίας που θα προκύψει από την πλειοψηφία των ανθρώπων, εργατών που δεν ανήκουν στον μεταβατικό ψηφιακό σχηματισμό και η τεχνολογία τους είναι εντελώς κάτι ξένο και “ακαταλαβίστικο” δυσνόητο. Μήπως τελικά όλα αλλάζουν; Από τον “αθώο” τρόπο διάχυσης της πληροφορίας και το νέο ψηφιακό έλεγχο των δυνατοτήτων μας; Ρητορικής φύσεως τα ερωτήματα και έχετε το ελεύθερο να κάνετε τις δικές σας τοποθετήσεις και σκέψεις στο συγκεκριμένο θέμα…Θα κλείσω μόνο με τη φράση που αναγράφεται και στον τίτλο:
Από το σπήλαιο του Πλάτωνα στο σπήλαιο του Metaderdal;
Lena Kyropoulos
ΈΝΩΣΗ ΕΥΡΩΠΑΙΩΝ ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΩΝ