Β¨ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ”Με τα μάτια της τέχνης”.

    Β¨ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ”Με τα μάτια της τέχνης”.

                  Β¨ΑΤΟΜΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ ΓΛΥΠΤΙΚΗΣ

Ο Γλύπτης ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΤΣΙΛΗΣ εκθέτει και εκτίθεται!

Στο Κέντρο Τεχνών Γεωργίου Καρύδη στην Φιλοθέη Αττικής

                         Από 20 έως 27/09/2024.

ΕΚΘΕΤΕΙ τα έργα του και ΕΚΤΙΘΕΤΑΙ στην κρίση σας !

Γράφει ο Δημήτρης Κανναβός.

Ο γλύπτης Τιμολέων Τσίλης στην δεύτερη ατομική του έκθεση, μάς παρουσιάζει μια σειρά γλυπτικών έργων με παλαιές και νέες δημιουργίες του.Από τα πιο κλασικά του που προσεγγίζει μυθολογικές μορφές, μέχρι τα πιο σύγχρονα.

Και όπως μας λέει η ιστορικός κριτικός τέχνης Κωνσταντίνα Φαρμάκη στην κριτική της ανάλυση.

Ο καλλιτέχνης θεωρώντας τις μυθολογικές μορφές αρχέτυπες δεν επιδιώκει να τις αντιγράψει, αλλά να τις ανασυγκροτήσει.Στη γλυπτική τέχνη του Τιμολέοντα Τσίλη η αναζήτηση του ωραίου μέσω του αρχαίου είναι απλά μια όμορφη πραγματικότητα που δεν αποτελεί όμως ψυχρό διδακτικό μοντέλο, γιατί γι αυτόν δεν υπάρχει ο χώρος και ο χρόνος μόνο έννοιες εκφρασμένες σε μορφές. Θεμελιώδης αρχή για την εικαστική του τέχνη είναι η σύλληψη της ιδέας και ο σχεδιασμός του έργου.Ένας προσχεδιασμός που μπορεί να είναι παρορμητικός ή ψυχρά φιλολογικός.Το προσχέδιο (το οποίο είναι και αυτό σχέδιο) είναι το σχεδιάγραμμα που μεταφράζει το εμπειρικό δεδομένο σε διανοητικό γεγονός.Αν και το σχεδιάγραμμα υπάρχει μόνο στο χαρτί, όπου ο καλλιτέχνης το ιχνογραφεί, ενώ το σχέδιο εφαρμόζεται στο υλικό που χρησιμοποιεί για το έργο του, στον Προπλασμό.Δουλεύοντας με προπλάσματα από πηλό ή γύψο και μπρούτζινα εκμαγεία καταφέρνει να δημιουργήσει έργα μεγαλύτερης κλίμακας και να προσδώσει αίσθηση κίνησης στα γλυπτά του.Με επίκεντρο τον άνθρωπο, δημιουργεί μικρά και μεγάλα αριστουργήματα σε απλές λιτές γραμμές με εσωτερική ζωντάνια και ένταση, καθοριστική για τις τρισδιάστατες φιγούρες του.

Ο γλύπτης δρά με την Σμίλη του και αντιδρά με τα έργα του.Υπάρχει ένας διαρκής και ουσιαστικός διάλογος του καλλιτέχνη με τα έργα του . Ένας διάλογος που επιθυμεί και επιδιώκει να συνεχιστεί με τους επισκέπτες της έκθεσης που θα έρχονται σε άμεση επαφή με τα γλυπτά του , θα συνομιλούν μαζί τους, αφού την ημέρα των εγκαινίων θα εκτεθούν στον κήπο του Καρυδείου Κέντρου Τεχνών στη Φιλοθέη.Θα δημιουργήσει δηλαδή “Έναν κήπο γλυπτών” με στόχο την άμεση εξοικείωση του επισκέπτη με την σύγχρονη γλυπτική.

(αφισα έκθεσης και ακολουθούν τα στοιχεία της έκθεσης και το βιογραφικό του καλλιτέχνη)

ΣΤΟΙΧΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2024 ώρα 19:00

ΧΩΡΟΣ ΕΚΘΕΣΗΣ: Κέντρο Τεχνών Γ. ΚΑΡΥΔΗ,

     ( Αριάδνης 13 και Νιόβης, Φιλοθέη Αττικής)

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ: από 20 έως 27 Σεπτεμβρίου 2024

ΩΡΕΣ ΕΠΙΣΚΕΨΕΩΝ: Δευτ.-Παρ. 11:00-14:00 και 18:00-21:00 ΚΑΙ Σαβ. 13:00-16:00

ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ και ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΦΑΡΜΑΚΗ                      Ιστορικός-Κριτικός Τέχνης/ Εικαστικός 

Πολιτιστική Ακόλουθος Αυστρίας Ομίλου UNESCO Τ.Λ.Ε.Ε

ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ Γ.ΚΑΡΥΔΗ: ΕΛΙΖΑ ΓΕΡΟΛΥΜΑΤΟΥ

                           ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΗ

ΤΙΜΟΛΕΩΝ ΤΣΙΛΗΣ

Ο καλλιτέχνης Τσίλης Τιμολέων τελείωσε την τετραετή φοίτησή του το 1988 στην Σχολή Καλών Τεχνών στο Fieri Αλβανίας.

Το 1991 ήρθε στην Ελλάδα λόγω των κακών οικονομικών καταστάσεων που επικρατούσαν στην πατρίδα του. Εδώ παντρεύτηκε και ολοκλήρωσε την οικογένειά του αποκτώντας δύο κόρες. Πάρα το γεγονός ότι έπρεπε να περάσει από διάφορες εργασίες ώστε να μπορέσει να επιβιώσει , ποτέ δεν ξέχασε το πάθος που είχε για την τέχνη. Τα τελευταία οκτώ χρόνια αφιερώνει πολύ χρόνο στην αγάπη του για τα γλυπτά. Με τα έργα του επιθυμεί να παρουσιάσει στον κόσμο, αληθινά συναισθήματα και καταστάσεις ζωής τις οποίες βλέπουμε γύρω μας καθημερινά. Έχει παρουσιάσει μία ατομική έκθεση και συμμετάσχει σε αρκετές ομαδικές. Τον τελευταίο χρόνο εντάχθηκε στην  ομάδα καλλιτεχνών του KONSFARM ART ATELIER Konstantina Farmaki Αυστρίας  και ταξιδεύει τα έργα του στην  Ευρώπη. Σε  Αυστρία, στο Ybbs an der Donau και Βιέννη,  Σε Ουγγαρία στην Βουδαπέστη , τον  Οκτώβριο πάει Γερμανία  στην Νυρεμβέργη , και θα κλείσει μία άκρως δημιουργική χρονιά με την συμμετοχή του στην Διεθνή Αγιογραφική -Εικονογραφική Έκθεση στην Βιέννη  τον Δεκέμβριο που θα τελεί υπό την Αιγίδα της Ιεράς Μητροπόλεως Αυστρίας.

Comments

No comments yet. Why don’t you start the discussion?

Απάντηση