Συγκίνηση στο τελευταίο «αντίο» Κηδεία Γιώργου Σγουράκη..

Το ύστατο χαίρε είπαν την Παρασκευή 5 Ιουλίου 2024 ,  τα παιδιά του ,Συγγενείς ,φίλοι ,Συνεργάτες και συνάδελφοι στον Γιώργο Σγουράκη , στον Ιερό Ναό Αγίου Γεωργίου στο Κοιμητήριο Καισαριανής .

Από νωρίς πλήθος κόσμου, συγγενείς φίλοι, συνάδελφοι με δάκρυα στα μάτια ήθελαν να αποχαιρετίσουν τον μεγάλο πνευματώδη και δημιουργικό Κρητικό ,Δημοσιογράφο, σκηνοθέτη, συγγραφέα, και καταγραφέα της σύγχρονης πολιτιστικής κληρονομιάς της νεότερης ιστορίας της Ελλάδας, Γιώργο Σγουράκη, στην τελευταία του κατοικία στο νεκροταφείο Καισαριανής, που το έργο που αφήνει είναι μια σπουδαία παρακαταθήκη πολιτισμού σε ολόκληρο το ΕΘΝΟΣ.

 Στην τελευταία του κατοικία τον συνόδευσαν εκατοντάδες συνεργάτες, φίλοι και συγγενείς σιγοψιθυρίζονται στα χείλη «Καλή αντάμωση με την αγαπημένη σου Ηρώ, Γιώργο μας.»

Όλοι ήταν εκεί.

Συνεργάτες από όλη τη μακρά πορεία του στην καταγραφή πολιτισμού και τέχνης, φίλοι που μίλησαν για αυτόν εν πλήρη συγκίνηση.

Στο τελευταίο αντίο ο γιός του Νίκος Σγουράκης με φωνή τσακισμένη από τον πόνο και τη συγκίνηση απηύθυνε το ύστατο χαίρε σε έναν σπαρακτικό επικήδειο λόγο που συντάραξε τους πάντες.

Ο Αείμνηστος φίλος και Επίτιμο Μέλος της Ένωσης μας |ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε» ήταν Άνθρωπος χωρίς καμία προκατάληψη, αλλά με ευρύτητα πνεύματος, ήθος, και υψηλού επιπέδου κριτήριο o Γιώργος Σγουράκης κατέγραψε στη συλλογική μνήμη, πολλές από τις σημαντικότερες προσωπικότητες της ελληνικής πνευματικής, καλλιτεχνικής και κοινωνικής ζωής. Στο πλαίσιο αυτό, από κοινού με τη σύζυγό του Ηρώ Σγουράκη, παρουσίασαν μεταξύ άλλων τους: Γιάννη Ρίτσο, Γιώργο Σεφέρη, Νίκο Καζαντζάκη, Οδυσσέα Ελύτη, Μίκη Θεοδωράκη, Μάνο Χατζιδάκι, Μάνο Κατράκη κ.ά., στο «Μονόγραμμα», μια από τις μακροβιότερες εκπομπές  της  ελληνικής τηλεόρασης.

Όντας πολύπλευρη προσωπικότητα ο Γιώργος Σγουράκης είχε και συγγραφικό έργο, στο οποίο περιλαμβάνονται οι «Σπουδές στην Ελλάδα και το εξωτερικό», το «Κρητικό Ημερολόγιο» και από κοινού με την Ηρώ Σγουράκη «Μίκης Θεοδωράκης – αυτοβιογραφία» και «Γιάννης Ρίτσος – αυτοβιογραφία».

Ο Γιώργος Σγουράκης στήριζε όλους του πολιτιστικούς φορείς αλλά και κόμματα παραχωρώντας γενναιόδωρα υλικό από το πολύτιμο αρχείο του για την πραγματοποίηση οπτικοακουστικών αφιερωμάτων, ανάμεσα σε άλλα, στους Γιάννη Ρίτσο και Μάνο Κατράκη, καθώς και σε αφιερώματα στα 100 χρόνια από την ίδρυση του Κόμματος, Κρητικός Τύπος, Ντοκουμέντα από την Μάχη της Κρήτης κ.α

Την «Διεθνή Ένωση Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» εκπροσώπησε το Μέλος του Πειθαρχικού Συμβουλίου κος.Χαραλάμπος Λουκόπουλος ό οποίος ήταν και συμμαθητής του Νίκου Σγουράκη και είχε εξουσιοδοτηθεί να εκφωνήσει εκ’ μέρους του Δ.Σ και των μελών της Ένωσης μας επικήδειο λόγο, κάτι που δεν έγινε λόγο έντονης συγκινησιακής φόρτισης βλέποντας τον συμμαθητή και φίλο του Νίκο Σγουράκη να καθηλώνει με τα λόγια του όσους βρέθηκαν εκεί για το τελευταίο αντίο του πατέρα του.

Εις ένδειξη αγάπης στην μνήμη του αγαπημένου μας Γιώργου Σγουράκη και στην οικογένεια του, στο τέλος της αναφοράς αυτής ,θα δημοσιεύσουμε τα λόγια του Δ.Σ ως αποχαιρετισμό στον Δάσκαλο, Φίλο, Συνεργάτη, και Επίτιμο Μέλος μας.

Στεφάνια στην Μνήμη του Υπήρχαν από τον πρωθυπουργό, Υπουργό Πολιτισμού, Ελλήνων σκηνοθετών, Εργαζόμενων ΕΡΤ , ΔΙ.Ε.Κ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε και πολλούς άλλους φορείς.

Καλό ταξίδι Γιώργο Σγουράκη.

Ελαφρύ ας είναι το χώμα της Αττικής γης που σε σκεπάσε.

——————————————————————————–

Με αυτά τα λόγια γραφής αποχαιρετούμε με θλίψη και σεβασμό τον σπουδαίο σκηνοθέτη κινηματογράφου και παραγωγό οπτικοακουστικών έργων, Δημοσιογράφο Γιώργο Σγουράκη φίλο μας & επίτιμο μέλος μας .

Το Δ.Σ της «Διεθνούς  Ένωσης Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης».

Όταν ένας αξιόλογος άνθρωπος φεύγει από την ζωή συ­νηθίζεται από τους αρχαιοτάτους χρόνους, να εκφωνείται επικήδειος λόγος σχετικά με την ζωή, τη δράση, και την προ­σφορά του αποδημήσαντος.

Οι πρόγονοι μας από αρχαιοτάτων χρόνων πίστευαν ότι η αρετή, η τιμιότης και η προσφορά, πρέπει να βραβεύονται! γιατί όπου βραβεύεται η αρετή, εκεί ξεφυτρώνουν άριστοι άνθρωποι.

Ο Περικλής στον επιτάφιο αναφέρει ” οίς γάρ αρετής αθλα μέγιστα κείνται τήδε και άριστοι άνδρες ανα­φύονται”.

Και επειδή o εκδημήσας αγαπημένος μας  Φίλος –Δάσκαλος σε πολλούς από εμάς, συνάδελφος & Επίτιμο μέλος της Ένωσης ήταν ένα αξιόλογο άτομο, γεμάτο προσφορά και καλο­σύνη, αξίζει να πούμε και να γράψουμε δύο λόγια αντάξια της μεγαλοσύνης του.

Όλη η Κρήτη Πενθεί.

Οι συγγενείς σου, οι φίλοι σου, και όσοι είχαν την τιμή και την ευτυχία να σε γνωρί­σουν, για να αποτίσουμε φόρο τιμής και εκτίμησης σε σένα αλησμόνητε Γιώργο Σγουράκη.

Ο ανα­πάντεχος χαμό σου αφήνει πολλά κενά στα δημιουργήματα σου τα αφιερώματα σου και την ποιοτική για χρόνια δουλειά σου και προσφορά σου, όχι μόνο στην Κρήτη αλλά σε όλο το Ελληνικό Έθνος.

Θα μπορούσε κανείς να γράφει για πολλές ώρες αλλά και παρά πολλές σελίδες για το μεγαλείο της ψυχής σου, την καλοσύνη και τις αρετές σου.

Οι στιγ­μές είναι για όλους μας δύσκολες και για μένα προσωπικά κάτι παραπάνω ως πρόεδρου του Δ.Σ   που είχα την με­γάλη τιμή και την μεγάλη ευθύνη να συνδέομαι πάνω από 40 χρόνια, με πνευματι­κή συγγένεια με εσένα χρόνια τώρα, με την προσωπικότητα σου και τις συμβουλές σου ,όπως και πολλά από τα μέλη της « Διεθνούς Ένωσης Κρητών Δημοσιογράφων & Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης» που με πολύ χαρά έγινες μέλος της και τιμώντας σε εν ζωή ,ανακηρύχτηκες επίτιμο μέλος της Ένωσης μας.

Για όλους ο χαμός σου είναι κάτι το αβάσταχτος.

Αλλά τι να πει κανείς και τι να γράψει,πώς να παρηγορήσει  τα αγαπημένα σου παιδιά Στέλιο & Νίκο άξιους συνεχιστές του έργου σου που με πολύ μεράκι , αγάπη για την Κρήτη, μαζί με την αγαπημένη σου Ηρώ που σήμερα θα βρίσκεστε μαζί στην αιωνιότητα τους Συγγενείς Μαθητές ,Φίλοι και συνεργάτες σου, σου λέμε το τελευταίο ΑΝΤΙΟ.

Το μόνο που μπορούμε είναι να στραφούμε πρός τον Κύ­ριο και να τον παρακαλέσουμε με αυτά τα λόγια” Σύ κύριε που κόσμους κυβερνάς, Σύ που είσαι η πηγή της αγάπης της δικαιοσύνης της αλήθειας και της ευσπλαχνίας, ρίξε το βλέμμα σου εδώ την κρίσιμη αυτή ώρα.

Δώσε Κύριε κουράγιο και δύναμη στα αγαπημένα σου παιδιά στις νύφες σου και στα εγγόνια σου να συνεχίσουν την ζωή και στείλε σ” αυτούς την εξ ύψους παρηγοριά.

Γιατί ποιά άλλη παρηγοριά για αυτούς απομένει, εκτός από την δική σου, αφού μια τέτοια ανεπανάληπτη, αναντικατάστατη παρουσία του πατέρα , φίλου , δάσκαλου τους  έχασαν».

Αγαπημένε μας Γιώργο Σγουράκη ,με αυτά τα λίγα λόγια το Δ.Σ και τα μέλη της Ένωσης που τόσο αγάπησες σε αποχαιρετάμε στην Αιωνιώτητα.

Αποχαιρετάμε έναν πανάξιο άνδρα οικογενειάρχη δάσκαλο , και φίλο.

Σε κλαίνε οι φίλοι σου, σε κλαίει ολόκληρος ο λαός της Κρήτης αλλά και όλης της Ελλάδος.

                     Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα σε σκεπάσει..

                           ΚΑΛΟ ΣΟΥ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΗΝ ΑΙΩΝΙΟΤΗΤΑ .

Πάντα θα σε θυμόμαστε και πάντα θα βρίσκεσαι ριζωμένος στην καρδιά και στην σκέψη μας.

                                    Το Δ.Σ της ΔΙ.ΕΚ.ΔΗ & Μ.Μ.Ε

Σχετικές δημοσιεύσεις

Απάντηση