Γιωργος Γιουτσος Νέο Βιβλίο με τίτλο “Φιλοσοφία της Ενότητας”.

Έχω πλέον στα χέρια μου το δευτερο βιβλίο μου με τιτλο “Φιλοσοφία της Ενότητας”.

Οποιος ενδιαφερεται, να το ζητησει απο εμενα τον ιδιο, αφού δεν διατιθεται σε βιβλιοπωλεια.

Η τιμη του βιβλιου ειναι 15 ευρω.

Το ονόμασα Φιλοσοφία της Ενότητας διότι η Πραγματικότητα, δηλαδή ο Κόσμος και μπορεί και πρέπει να αποκωδικοποιηθεί-εξηγηθεί-ερευνηθεί και με τους τέσσερεις τρόπους, τον φιλοσοφικό, τον επιστημονικό, τον μυθολογικό και τον θεολογικό

Τι σημαίνει ο τίτλος Φιλοσοφία της Ενότητας; Η «φιλοσοφία» σημαίνει αγάπη για γνώση. Η «ενότητα» σημαίνει εδώ σύνθεση επιστημών, σύνθεση δηλαδή των τρόπων εκείνων που μπορούν μας προσφέρουν γνώση για τον Κόσμο, όπου ο ίδιος ο Κόσμος, άλλωστε, είναι κάτι το πολλαπλό και σύνθετο, και άρα επιβάλλεται να ερευνάται με σύνθετο τρόπο.

Άρα Φιλοσοφία της Ενότητας σημαίνει την γνώση που προκύπτει από την σύνθεση επιστημών που εχουν για αντικείμενό τους ένα σύνθετο πράγμα.

Ας δούμε ένα παράδειγμα:

Μπορούμε φιλοσοφικά να εξηγήσουμε τι είναι ο άνθρωπος, μπορούμε όμως και επιστημονικά, αλλά ακόμα και θεολογικά και μυθολογικά.

Με τον φιλοσοφικό τρόπο μπορούμε να προσεγγίσουμε και να ερμηνεύσουμε σε θεωρητικό επίπεδο το Είναι του, την ύπαρξή του, ποιος είναι σκοπός του.

Ο άνθρωπος, ως φυσικό ον που είναι, μπορεί να εξηγηθεί από τις θετικές επιστήμες που ερευνούν το ανθρώπινο σώμα σε επίπεδο βιολογίας, χημείας κ.λπ. Επειδή αποτελείται η ύλη του ανθρώπινου σώματος από άτομα, (όπως βέβαια αποτελούνται τα πάντα από τέτοια), εμπίπτει και στην επιστήμη της ατομικής φυσικής, καθώς ο εγκέφαλος εμπίπτει και αυτός στην κβαντομηχανική επιστήμη.

Η Μυθολογία παρέχει πληροφορίες μέσω των οποίων ο άνθρωπος μπορεί να γνωρίσει κοσμολογικά ζητήματα, (αυτά μπορεί να τα προσφέρει και η επιστήμη σήμερα), αλλά και θεογονικά, καθώς και να μας διαμορφώσει μια ηθική στάση. Η Μυθολογία μάς δείχνει τον δρόμο μέσω των εννοιών, από τις οποίες και καθοδηγούμαστε να αποκτήσουμε τις αρετές και να αποφύγουμε τις κακίες. Η Μυθολογία είναι κώδικας για μια ηθική συνείδηση. Στην ουσία η Μυθολογία είναι η ίδια η ψυχοσύνθεση του ανθρώπου, (αυτό το θέμα θα είναι το επόμενο βιβλίο μου, που αφορά μόνο Μυθολογία και τη συνειδηση).

Η Θεολογία μπορεί να προσφέρει την θέαση του όντος που ονομάζουμε Θεό και να μας φέρει σε εγγύτητα με το αιώνιο. Όταν κανείς συνειδητοποιήσει ποια είναι η Αρχή και ποιο είναι το θέλημα αυτής της Αρχής που μας έφερε στη ζωή, στον Κόσμο, και για ποιο λόγο τον δημιούργησε, τότε θα βρούμε τον σκοπό μας. Η Αρχή δεν μπορεί παρά να είναι αγαθή, διότι η δημιουργία και η δημιουργικότητα προϋποθέτει αγαθότητα. Το κακό, αντίθετα, δεν δημιουργεί. Άρα το να ομοιάζουμε και να αντιγράφουμε την αγαθότητα, που έχουμε θέσει ως ύστατη αρχή των πραγμάτων και ως ουσία του ανώτερου όντος, θα είμαστε δημιουργικοί και οι ίδιοι.

Αν προσέξουμε θα παρατηρήσουμε ότι κατά βάθος όλοι οι τρόποι συντελούν στην καλυτέρευση του ανθρώπου. Ο ιατρός για να θεραπεύει τα σώματά μας. Ο Πλάτωνας έγραψε φιλοσοφία για να κάνει καλύτερη τη ψυχή και τη ζωή μας με τις ιδέες του. Ο δάσκαλος για να μεταδώσει γνώση. Ο μαθηματικός και ο γεωμέτρης για να οικοδομήσει τους οίκους μας και να μπορούμε να ζούμε με ασφάλεια, και ο ποιητής για να μας μεταδώσει αξίες ηθικού περιεχομένου και να μας κάνει να νιώσουμε υπερβατικοί, αφού μόνο η ποίηση έχει το δικαίωμα να τα παραλέει και να υπερβάλει.

Το παρόν βιβλίο είναι μια φιλοσοφική προσπάθεια να γνωστοποιηθούν κάποια θέματα παραθέτοντας, επαναλαμβάνω, και τους τέσσερεις τρόπους ερμηνείας, τον φιλοσοφικό, τον μυθολογικό, τον θεολογικό και τον επιστημονικό, συγκρίνοντας και συνδέοντάς τους υπό την σκέπη της γλώσσας που μας οδηγεί στις αλήθειες.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΣΤΟ ΠΡΟΦΙΛ ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΙΟΥΤΣΟΣ

Σχετικές δημοσιεύσεις

Απάντηση