Η ΕΕΔΑΔ καταδικάζει τις διώξεις κατά του μέλους της Χαράς Καπότου

Ανακοίνωση εξέδωσε σήμερα η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων για την Ανεξαρτησία και την Διαφάνεια (ΕΕΔΑΔ) για διώξεις που έγιναν κατά δημοσιογράφου μέλους της. Η ανακοίνωση αναφέρει:

“Η κα Χαρά Καπότου είναι δημοσιογράφος, μέλος του Ελληνικού Τμήματος της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων (ΕΕΔΑΔ). Η Ένωση Ευρωπαίων Δημοσιογράφων, μέλος της οποίας αποτελεί η ΕΕΔΑΔ είναι μια διεθνής δημοσιογραφική ένωση η οποία προασπίζει την ελευθερία του Τύπου και την ανεξαρτησία των ΜΜΕ στην Ευρώπη. Η κα Καπότου έκανε εκτενές ρεπορτάζ μέσα από το site που διαχειρίζεται (https://santorinimagazine.gr) σχετικά με το Νοσοκομείο Θήρας επισημαίνοντας σε διαδοχικές δημοσιεύσεις της τις παθογένειες του εν λόγω νοσοκομείου. Η κα Καπότου μίλησε με κατοίκους, με γιατρούς και προσωπικό του Γενικού Νοσοκομείου Θήρας (ΓΝΘ) και έκανε εμπεριστατωμένη έρευνα για την κατάσταση του νοσοκομείου αποκαλύπτοντας τα προβλήματα που υπάρχουν εξαιτίας της υποστελέχωσης του και των αποφάσεων της Διοίκησης. Δημοσίευσε επίσης τους λόγους παραίτησης των γιατρών και του προσωπικού και το κλίμα που επικρατεί στο ΓΝΘ. Αποκάλυψε το παρασκήνιο σχετικά με την διάσταση απόψεων του ΔΣ της ΑΕΜΥ ΑΕ και της Εντεταλμένης Συμβούλου και Αντιπροέδρου της ΑΕΜΥ ΑΕ και όσους εμπλέκονται στο θέμα του νοσοκομείου.

Η διοίκηση όμως αντί να τοποθετηθεί για τις παθογένειες του νοσοκομείου, κατέφυγε στην δίωξη της δημοσιογράφου βάσει του αδικήματος της συκοφαντικής δυσφήμησης, αμφισβητώντας την  ιδιότητα της ως δημοσιογράφου και μεταφράζοντας τα δημοσιεύματα ως προσωπική επίθεση. Η Διοικήτρια προέβη σε εκφοβισμό της δημοσιογράφου, με την κεκαλυμμένη αγωγή SLAPP, διότι δεν ανέχεται κριτική. Εφόσον όμως είναι δημόσια λειτουργός σε μια δημοκρατική χώρα, σαφώς υπόκειται σε έλεγχο και κριτική από τα ΜΜΕ και η κα Καπότου επιτελεί ακριβώς αυτόν τον ρόλο.

Η ΕΕΔΑΔ τονίζει ότι η παρακώλυση της άσκησης του δημοσιογραφικού λειτουργήματος αποτελεί παραβίαση της ελευθεροτυπίας και την ανεξαρτησίας των ΜΜΕ. Γι’ αυτό τον λόγο, στηρίζουμε το μέλος μας στις διώξεις που δέχεται από τη διοίκηση του ΓΝΘ και θα γίνει καταγγελία στον Υπεύθυνο Ελευθερίας του Τύπου της Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων. Η ΕΕΔΑΔ είναι υπέρ της μαχητικής και ερευνητικής δημοσιογραφίας με στόχο την αντικειμενική ενημέρωση των πολιτών.”



https://santorinimagazine.gr/agogi-ekfovismou-slapp-se-5-atoma-apo-tin-entetalmeni-symvoulo-tou-genikou-nosomomeiou-thiras/

Απάντηση