«Η Χίος σε καλεί να την γευθείς»!

«Από τη Χίο βρε παιδιά, βαπόρι θα ναυλώσω
μανταρινοπορτόκαλα τον κόσμο θα γεμώσω.
Στην Πισπιλούντα αμύγδαλα, στις Κηπουριές κοκκάρι,
αν πεις και μέσα η Βολισσός, βράζει από το λάδι.
Παππάδες από την Πιραμά, στην Παρπαριά κατσίκες,
Αγίασμα απ’ το Μελανιός, κρεμμύδια από τις Τρύπες.
Και Κουρουνιώτικο κρασί, σούμα απ’ τα Νενητούρια,
στο Άγιο Γάλας, βρε παιδιά, θα πάρομε καρύδια.
Μαστίχα από το Βουνό, γλυκάνισο απ’ τη Φλάτσα,
στα Πατρικά αμύγδαλα, όλα πάνε στην πιάτσα.
Εις τα Σκλαβιά κηπουρικά και κάτω στους Βαβύλους
και προφαντά μιάμιση οκά από τους Νερομύλους».

Γιορτή Μαστίχας, Μεστά 2017.

Παραδοσιακό κέρασμα με ξηρούς καρπούς.
Αυτά και άλλα πολλά «νόστιμα» μεταφέρει με τα στιχουργήματά του ο Φραγγούλης Στακιάς, λαϊκός οργανοπαίκτης (ούτι) και τραγουδιστής, από το Βασιλεώνοικο και προφανώς, εφόσον όσα ξέρει ο νοικοκύρης δεν τα ξέρει ο κόσμος όλος, εξ αυτού και μόνον αντιλαμβανόμαστε τον πλούτο των προϊόντων του ευλογημένου αυτού τόπου, της Χίου. Της Χίου, που μπορεί μεν να είναι διάσημη για την μαστίχα της, όμως δεκάδες άλλα προϊόντα της είναι εξίσου εύγευστα και ποιοτικά και αναδεικνύονται έτι περαιτέρω μέσα από κυριολεκτικά αμέτρητες τοπικές συνταγές, που διαφοροποιούνται από χωριό σε χωριό, σχηματίζοντας έναν πραγματικό Γαλαξία, χιώτικων «αστεράτων» παραδοσιακών γεύσεων! Και μόνο στο άκουσμα των ονομάτων τους οι σιελογόνοι αδένες μας παραληρούν! Χερίσια μακαρόνια στριμμένα με κόπο πάνω στο σπαρτόξυλο, κοκκινιστή κατσίκα, μελιτζανοπίλαφο ή ρεβυθοπίλαφο, σφουγκάτο με κουτσουνάδες, σπαράγγια και φρέσκα κουκιά, πράσινες τηγανητές ντομάτες, γοναράκι πίτα, μαλαθροκεφτέδες, γιαπράκια αρωματισμένα με δυόσμο, αγγινάρες με κουκιά, κουκιά φρέσκα μαρινάτα, κουρκουμπίνια με τσικουδόλαδο, αλλά και γλυκά μασουράκια και μαμούλια χιονισμένα με ζάχαρη άχνη, αμυγδαλωτά και ροδίνια ραντισμένα με ανθόνερο, λουκούμια, παστέλι και τόσα ακόμα!

Χερίσια μακαρόνια.

Χιώτικο τυρί μαστέλο σαγανάκι.
Ο χιακής καταγωγής ποιητής μας Γεώργιος Δροσίνης το δηλώνει απερίφραστα: «Χίος! Ωραίο νησί! Kαι λέγοντας μονάχα τ’ όνομά σου, με περιχούν τ’ ανθόνερα και τα ροδόσταμά σου»! Αλλά και ο λάτρης της Χίου Γιάννης Ψυχάρης αγαλλιάζει όταν την αντικρίζει και την υμνεί στο «Ταξίδι» του: «Από μακριά την είδαμε τη Χίο και μας φάνηκε μέσα στα κύματα σαν χρυσολούλουδο του πελάγου. Από μακριά μυροβολούσε, ίσως για να μας χαιρετήσει. Όσο πήγαινε το βαπόρι, τόσο εκείνη προχωρούσε να μας ανταμώσει. Ερχόταν η Χίος με τα βουνά της, με τους καρπούς της, τις πρασινάδες της. Κι όλο μυροβολούσε…» Και πώς μπορεί να μην μυροβολεί όταν η γη, τα κελάρια και οι κουζίνες του νησιού είναι γεμάτα με προϊόντα όπως οι βαρδάσες (δαμάσκηνα), οι νεραμπούλες (κορόμηλα), οι ρεγκλότες (βανίλιες), η κάπαρη και το κρίταμο, το χιώτικο ντοματάκι, η μελιτζάνα και το ξυλάγγουρο, οι ελιές (κουρμάδες ή χαμάδες), αλλά και οι τσακιστές με σχίνο, το θυμαρίσιο μέλι, βότανα όπως το φασκόμηλο, το θυμάρι, η ρίγανη και το μάραθο, τα επτάζυμα ή τα βολισιανά παξιμάδια, τα ντόπια τυριά, όπως η μυζήθρα και το κοπανιστό, αλλά και τα κρασιά, οι μπύρες, οι σούμες και οι χυμοί, που παράγονται στην αγκαλιά της Χίου.

Ομορφοστολισμένη πιατέλα με μεθυσμένα (σκαλτσούνια).

Ζελέ γιαούρτι με γλυκό κουταλιού φυστίκι.
Η Χίος, πλημμυρισμένη με τόσες υπέροχες εικόνες, γεύσεις και αρώματα δεν αποτελεί απλά και μόνο ένα ακόμα νησί του Αιγαίου, αλλά πολλούς, μικρούς και ξεχωριστούς, πάντοτε όμως μοναδικούς κόσμους! Μοναδικούς όπως και οι γεύσεις τους, η εθιστική της μαστίχας, η ζαλιστική των εσπεριδοειδών, η ζαχαρένια των γλυκών κουταλιού, όπως το κυδώνι πελτέ, το συκαλάκι, το φυστίκι και το τριαντάφυλλο -η γνωστή ροδοζάχαρη-, που αποτελούσε θεσμό για το καλωσόρισμα και το κέρασμά του απαιτούσε ιδιαίτερη προσοχή ακόμα και στο σερβίρισμα, με ασπροκεντήματα και ασημένια κουταλάκια. Κι ακόμα όπως η ολόδροση γεύση των χιώτικων φρούτων και λαχανικών, η μεθυστική των κρασιών, των ούζων και των λικέρ, η χορταστική των γαλακτοκομικών και των χειροποίητων ζυμαρικών, η αξέχαστη των γλυκών ή αλμυρών παρασκευών της εκπληκτικής σε ποικιλία τοπικής κουζίνας, αλλά και η δροσιά των σπιτικών ποτών, ξεχωριστή θέση μεταξύ των οποίων κατέχει η σουμάδα από πικραμύγδαλο, το απαραίτητο κέρασμα κάθε χαράς -αρραβώνα, γάμου ή βάπτισης-, αρμονικό γευστικό ζευγάρι με τα αμυγδαλωτά, ως γλυκιά συμπλήρωση της εκάστοτε χαράς! Τα περισσότερα από τα προϊόντα αυτά θα τα βρείτε στις πάμπολλες τοπικές βιοτεχνίες, ενώ στους φούρνους του νησιού οι έμπειροι Χιώτες φουρναραίοι εξακολουθούν να φτιάχνουν με πολλή μαεστρία εφτάζυμο ψωμί και παξιμάδι, αρτοσκευάσματα που οι Χιώτισσες νοικοκυράδες ετοίμαζαν κατά την περίοδο των νηστειών του Πάσχα, «πιάνοντας» τη γνωστή μαγιά από ρεβύθι, ενώ στη συνέχεια τα στόλιζαν με κόκκινο αυγό και τα πήγαιναν ως δώρο στα αναστάσιμα τραπέζια.

Ρεβυθοπίλαφο.

Τσαμπιά με ντοματάκια στεγνώνουν στον ήλιο.
Οι Χιώτισσες κυράδες, λοιπόν, στυλοβάτες πάντοτε των οικογενειών τους και στηρίγματα των συζύγων τους, «πλάθουν» με τα ίδια τους τα χέρια τη γεύση της καθημερινής ζωής των σπιτικών τους, μιας ζωής που έχει τη γεύση του ελαιόλαδου ή του τσικουδόλαδου του νησιού, την γεύση των ξερών σύκων, της παστελαριάς και της άνυδρης ντομάτας, στεγνωμένων από τα χάδια του χιώτικου ήλιου και την δροσερή ανάσα του μελτεμιού! Ποιος είναι εκείνος που δεν έχει δει έστω και μία φωτογραφία, με τις αρμαθιές από κατακόκκινες ντοματούλες να λιάζονται κρεμασμένες από μπαλκόνια και σκεπές και να συναγωνίζονται σε ομορφιά τις επίσης κατακόκκινες λαλάδες, τις περίφημες τουλίπες της Χίου!

Καθάρισμα μαστίχας.
Τρανή απόδειξη όλων αυτών τα ονόματα των ίδιων των κατοίκων του νησιού. Φωνάξτε στο δρόμο τον κ. Τριαντάφυλλο, τον κ. Κολοκυθιά, τον κ. Παστελά, τον κ. Αμύγδαλο ή τον κ. Πιπέρη και να είστε βέβαιοι ότι θα σας ανταπαντήσουν όλοι αυτοί που τα ονόματά τους παραπέμπουν στα εξαιρετικής ποιότητος γεννήματα της χιακής γης! Όσο για τις χιώτισσες, τις αξεπέραστες νοικοκυρές και μαγείρισσες, ακούν κι αυτές σε τόσο μυρωμένα και χαριτωμένα ονόματα: η Κανέλα, η Γαρυφαλιά, η Λουλούδη, η Δάφνη, η Λεμονιά και τόσες άλλες, που την νοικοκυροσύνη τους εξυμνεί και το γνωστό παραδοσιακό τραγούδι:
«Πλέναν Χιώτισσες, πλέναν παπαδοπούλες
πλέναν Χιώτισσες, κοντή, νεραντζούλα φουντωτή»!
Αν όλα όσα διαβάσατε έχουν εξάψει τη φαντασία σας, αν η όρεξή σας έχει ανοίξει για γευστικές δοκιμές κι αν πάλι έχετε πολλές άγνωστες λέξεις που θα θέλατε να τις «αποκρυπτογραφήσετε, η Χίος σας περιμένει το επόμενο Σαββατοκύριακο, 20 – 21 Ιουλίου, για να σας σεργιανίσει στα μονοπάτια του 1ου Φεστιβάλ Γαστρονομίας, Πολιτισμού και Τουρισμού 2019 του νησιού, με τίτλο «Η Χίος σε καλεί να την γευθείς». Μια ματιά στο πρόγραμμα θα σας πείσει για την σπουδαιότητα του εγχειρήματος, που αποτελεί πρωτοβουλία και διοργάνωση του νεοσύστατου και εξαιρετικά δραστήριου Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου.

Η διαδικασία παραγωγής χιώτικης σούμας από ξερά σύκα.
Σάββατο 20 Ιουλίου
09.30 Αναχώρηση από το Δημαρχείο Χίου με τουριστικά A/C πούλμαν και προορισμό το κτήμα CITRUS, στον Κάμπο Χίου. Άφιξη, γνωριμία με το κτήμα και το Μουσείο Εσπεριδοειδών, αλλά και με τα Χιώτικα γλυκά του κουταλιού. Γευσιγνωσία. Γλυκιά συνταγή από την γνωστή δημοσιογράφο και blogger γαστρονομίας Ιωάννα Σταμούλου.
12.00 Αναχώρηση από το CITRUS με προορισμό τον «Βοτανικό Κήπο Αιγαίου», περιήγηση και γνωριμία με τα βότανα της Χίου. Στη συνέχεια γευσιγνωσία από ντόπιες νοικοκυρές και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Σύλλογο Νενήτων, στα Γρίδια (παραθαλάσσιος οικισμός στην παραλία των Νενήτων). Φαγητό (menu) με ψητό ψάρι και παραδοσιακά ορεκτικά στην «Αγριδιώτισσα», με θέα το απέραντο Αιγαίο.
15.00 Αναχώρηση από τον «Βοτανικό Κήπο Αιγαίου» με προορισμό το Μουσείο Μαστίχας. Άφιξη, περιήγηση στο Μουσείο και παρακολούθηση video.
18.00 Αναχώρηση από το Μουσείο Μαστίχας με προορισμό τον Άγιο Γεώργιο Συκούση
19.00 Άφιξη στο Μεσαιωνικό χωριό και περιήγηση στα αξιοθέατά του χωριού – Πανόραμα, Βυζαντινή εκκλησία Αγίου Γεωργίου και επίσκεψη στον βράχο με την πατημασιά του αλόγου του Αγίου Γεωργίου.
Παρουσίαση συνταγών από την γνωστή δημοσιογράφο γαστρονομίας – Τηλεπερσόνα Ελένη Ψυχούλη και την δημοσιογράφο – blogger γαστρονομίας Ιωάννα Σταμούλου.
Γευσιγνωσία με συνταγές από τις νοικοκυρές και κεράσματα από παραγωγούς (δωρεάν).
Χορευτικά από Πολιτιστικά Σωματεία, καζάνισμα σούμας και παραδοσιακό γλέντι με ζωντανή μουσική.
22.30 Επιστροφή στην Χίο.

Μουσείο Μαστίχας του Πολιτιστικού Ιδρύματος Ομίλου Πειραιώς.
Κυριακή 21 Ιουλίου
09.30 Αναχώρηση από το Δημαρχείο Χίου με προορισμό τη Δασκαλόπετρα.
Άφιξη. Οι ενήλικες επισκέπτες θα ξεναγηθούν στην Πέτρα που δίδαξε ο επικός ποιητής Όμηρος, ενώ τα παιδιά θα πάρουν μέρος στην ειδικά φιλοξενούμενη από το Φεστιβάλ πολυβραβευμένη Διαθεματική εκδήλωση «Ο μικρός Τουρίστας Καταναλωτής – Μια βαλίτσα ταξιδεύει στη Χίο». Η συμμετοχή είναι δωρεάν (απαιτείται κράτηση) και στο τέλος θα δοθούν αναμνηστικά δώρα. Οι δράσεις για τα παιδιά θα γίνουν υπό την εποπτεία των υπευθύνων του προγράμματος Ελευθερίας και Ευαγγελίας Γκρίμπα και από εθελοντές. Εκεί θα είναι και το πλανόδιο ζαχαροπλαστειάκι της Βάσως Κριτάκη με ζαχαρόμηλα (δωρεάν).
12.00 Αναχώρηση με προορισμό το Πιτυός. Άφιξη και γνωριμία με το χωριό και τις παραδοσιακές δραστηριότητες της καθημερινής ζωής των χωρικών, των τσοπάνηδων και των αγροτών. Επίσκεψη στον Πύργο, στο Ελαιοτριβείο, στον Ξυλόφουρνο και παραδοσιακό Αλώνισμα με άλογο. Γευσιγνωσία από νοικοκυρές (δωρεάν), όπου θα δούμε πως φτιάχνονται τα γνωστά «χερίσια» μακαρόνια και θα γευματίσουμε κάτω από τον υπεραιωνόβιο πλάτανο στην πλατεία, στην ταβέρνα «Μάκελλος» (πλήρες μενού).
15.00 Αναχώρηση από το Πιτυός με προορισμό το Οινοποιείο Κτήμα Κεφάλα. Άφιξη, γνωριμία με το αμπέλι και τα χιώτικα κρασιά, οινογνωσία, κεράσματα.
Αναχώρηση με προορισμό την Αγία Μαρκέλλα, πολιούχο της Χίου, παραμονή της χάρης Της. Άφιξη, προσκύνημα.
19.00 Αναχώρηση από την Αγία Μαρκέλλα και επιστροφή στην Χίο.
Αναλυτικό πρόγραμμα & πληροφορίες στα τουριστικά γραφεία ΚΑΝΑΡΗΣ TOURS τηλ.: 22710 42490 & SUNRISE TOURS τηλ.: 22710 41390 ή στο 6945791287 (Άννα Κλαδιά, Πρόεδρος Συλλόγου Διατήρησης και Προώθησης του Φυσικού και Πολιτιστικού Πλούτου της Χίου).
Ιδανικό ορμητήριό σας για να εξερευνήσετε την πόλη, αλλά και ολόκληρη την Χίο, θα αποτελέσει το πολυτελές ξενοδοχείο «Chios Chandris Hotel», με την εντυπωσιακή θέα του στην πόλη της Χίου.

Στην αγκαλιά του Αιγαίου, σε μια προνομιακή τοποθεσία με εκπληκτική θέα στο πέλαγος και το γραφικό λιμάνι της Χίου, το CHIOS CHANDRIS προσφέρει κορυφαίες ανέσεις και υπηρεσίες.
Eπίσης, στα Μεστά, το μοναδικό «Medieval Castle».

Το «Μεσαιωνικό Κάστρο» είναι ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα, που συνδυάζει τις μοντέρνες εγκαταστάσεις και υπηρεσίες με την μοναδική και ανεπανάληπτη εμπειρία του να ζεις σε ένα αυθεντικό χωριό του 14ου αιώνα.
Για την μετακίνησή σας εμπιστευθείτε την εταιρεία ATTICA GROUP , που δραστηριοποιείται στην επιβατηγό ναυτιλία μέσω των εταιριών SUPERFAST FERRIES, BLUE STAR FERRIES, HELLENIC SEAWAYS, και AFRICA MOROCCO LINKS (AML) με συνολικά 30 πλοία που προσφέρουν σύγχρονες, υψηλού επιπέδου μεταφορικές υπηρεσίες στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Τα πλοία του στόλου της ταξιδεύουν σε 4 χώρες, σε 59 μοναδικούς προορισμούς, προσεγγίζοντας 71 λιμάνια. Η Attica Group είναι μέλος του Ομίλου Marfin Investment Group (MIG) με πλειοψηφικές συμμετοχές σε ηγέτιδες εταιρίες.