Τα Τελευταία Νέα του Αρχιπελάγους – Καλοκαίρι 2021
|
Διεθνείς Επισκέπτες στο υπό Δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος επισκέφθηκαν στο νησί των Λειψών, η Βασίλισσα Σοφία της Ισπανίας, ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Αμυράς, ο γενικός γραμματέας Περιβάλλοντος και Υδάτων, Κωνσταντίνος Αραβώσης και ο Ισπανός πρέσβης, Enrique Viguera. Την Βασίλισσα Σοφία συνόδευαν και άλλοι διακεκριμένοι επισκέπτες από την Ισπανία, καθώς και εκπρόσωπος του Ιδρύματος Costas M. Lemos.
Επισκέφθηκαν πρώτα το ερευνητικό σκάφος Aegean Explorer όπου ενημερώθηκαν για την πολυετή δράση του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος για την προστασία των ελληνικών θαλασσών και στη συνέχεια ξεναγήθηκαν στο υπό δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου. Λίγα βήματα πριν την ολοκλήρωση του και ενώ ήδη λειτουργεί σαν ερευνητικό κέντρο, το Καταφύγιο προσελκύει το διεθνές ενδιαφέρον, ως ένα σημαντικό ελληνικό εγχείρημα που συνδυάζει την καινοτομία τόσο στα θέματα της ευζωίας των θαλάσσιων ειδών, όσο και στα θέματα της προστασίας του περιβάλλοντος.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
|
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος στο Προεδρικό Μέγαρο
Στο πλαίσιο της εκδήλωσης για την 47η επέτειο της Αποκατάστασης της Δημοκρατίας, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος προσκλήθηκε και παρευρέθηκε στο Προεδρικό Μέγαρο, εκπροσωπούμενο από την Αναστασία Μήλιου, Διευθύντριας Έρευνας του Ινστιτούτου.
|
Ο Φαντασμαγορικός Κόσμος των Ελληνικών ΘαλασσώνΔείτε το βίντεο
Μόνο όταν γνωρίσουμε τον μοναδικό πλούτο των θαλασσών μας, μπορούμε να τις προστατέψουμε!
|
Κοραλλιγενείς Οικότοποι – Προστατεύοντας το Κρυμμένο Μυστικό Του Αιγαίου
Στα βαθιά νερά της Μεσογείου και ιδίως στο Αιγαίο, κρύβεται ένα μυστικό που κινδυνεύουμε να χάσουμε προτού καν μάθουμε ότι υπάρχει. Οι Κοραλλιγενείς Οικότοποι (και όχι κοραλλιογενείς στη Μεσόγειο) που συναντώνται από τα 70-250 μέτρα βάθος, αποτελούν κάποια από τα πιο σύνθετα και πιο πλούσια θαλάσσια οικοσυστήματα της Μεσογείου. Παράλληλα όμως είναι ίσως και τα λιγότερο μελετημένα οικοσυστήματα στη Μεσόγειο και το κυριότερο: παρά τη μεγάλη σημασία τους δεν προστατεύονται, με αποτέλεσμα να κινδυνεύουν καθημερινά από μη αναστρέψιμη καταστροφή.
Ως ένα πρώτο αλλά σημαντικό βήμα για την ανάδειξη, έρευνα και προστασία των Κοραλλιγενών Οικοτόπων στο Αιγαίο, το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, ενώνει τις δυνάμεις του με το Περιφερειακό Κέντρο Δράσης των Ηνωμένων Εθνών για τη Μεσόγειο (UNEP/MAP SPA/RAC) και με το Τμήμα Βιολογίας του Πανεπιστημίου του Essex
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
|
Συνάντηση Εργασίας στο σκάφος Aegean Explorer στο λιμάνι των Λειψών, με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος & Ενέργειας, κ. Αμυρά και τον Γ.Γ. Περιβάλλοντος & Υδάτων, καθ. Αραβώση
Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν τα σημαντικότερα θέματα για την προστασία της θαλάσσιας ζωής στις ελληνικές θάλασσες αλλά και τα μέτρα που επείγει να ληφθούν για την αντιμετώπιση των ποικίλων παραγόντων που την απειλούν. Τους παράγοντες αυτούς αλλά και αντίστοιχα μέτρα ανάσχεσης, έχουν αναδείξει οι ερευνητές του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος με βάση την εμπειρία και τα επιστημονικά δεδομένα που έχουν συγκεντρωθεί κατά την αδιάλειπτη δράση του Ινστιτούτου στις ελληνικές θάλασσες επί 24 χρόνια.
Είναι πολύ σημαντικό ότι έπειτα από μήνες διαδικτυακών συζητήσεων, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Περιβάλλοντος – δηλαδή της κρατικής αρχής που έχει την ευθύνη να εξασφαλίσει τη βιωσιμότητα της ελληνικής φύσης – ενημερώνεται και αντικρίζει δια ζώσης τα ζητήματα που σχετίζονται με την προστασία του περιβάλλοντος.
|
O Aegean Explorer συνεχίζει την δύσκολη προσπάθεια για την άμυνα της βιοποικιλότητας των ελληνικών θαλασσών
Αυτές τις μέρες γίνονται δοκιμές νέων ερευνητικών εργαλείων και πρακτικών, που είναι απαραίτητες για να ολοκληρωθεί ο σχεδιασμός των συνεχών αποστολών του ερχόμενου φθινοπώρου και χειμώνα.
Στόχος του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος είναι να εδραιώσει μια νέα πρωτοποριακή μεθοδολογία για την αναγνώριση και επίλυση των περιβαλλοντικών προβλημάτων, που είναι τόσο αναγκαία.
Αυτή η μεθοδολογία θα περιλαμβάνει την προσέγγιση και μελέτη των περιβαλλοντικών απειλών από νησί σε νησί, αλλά και σε παράκτιες περιοχές. Θα γίνεται ενημέρωση σε πραγματικό χρόνο των τοπικών κοινωνιών και μέσα από στενή συνεργασία με αυτές θα υλοποιούνται ουσιαστικές δράσεις για την αντιμετώπιση των πραγματικών προβλημάτων. Με λύσεις που είναι προσαρμοσμένες στα χαρακτηριστικά της κάθε κοινωνίας, αλλά και της περιβαλλοντικής ταυτότητας του τόπου.
|
Μικροί και μεγάλοι μόνιμοι κάτοικοι των Λειψών, επισκέφθηκαν το Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου
Επίκεντρο της παρουσίασης ήταν η ξεχωριστή θαλάσσια βιοποικιλότητα που περιβάλλει το νησιωτικό σύμπλεγμα των Λειψών, το οποίο απαρτίζεται από 24 νησιά και νησίδες και φιλοξενεί πολύ σημαντικό φυσικό πλούτο.
Αντικείμενο της συζήτησης που ακολούθησε ήταν το πώς θα γνωρίσουμε και θα κατανοήσουμε αυτή την ξεχωριστή φυσική κληρονομιά, αλλά κυρίως το πώς αυτή η κατανόηση θα μας επιτρέψει να τα προστατέψουμε και να τα διαφυλάξουμε για τις επόμενες γενιές.
Με τον ίδιο στόχο συνεχίζουμε διαδικτυακά τις συναντήσεις μας με σχολεία από διάφορα μέρη της Ελλάδας και πανεπιστήμια από διάφορα μέρη του κόσμου.
Η γνώση και η κατανόηση αυτού του ξεχωριστού φυσικού πλούτου από όλους μας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την προστασία και διαφύλαξή του.
|
Σημαντικοί Πληθυσμοί Κητωδών στο Αιγαίο
Η διεθνής περιβαλλοντική σημασία του Β Αιγαίου για τους πληθυσμούς των κητωδών, επιβεβαιώνεται από το γεγονός σε ένα μόνο 24ωρο η ερευνητική ομάδα του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος κατέγραψε στην περιοχή Φυσητήρες, Ζιφιούς και πληθυσμούς από 4 είδη δελφινιών. Οι καταγραφές έγιναν στο πλαίσιο της διαρκούς αποστολής και παρουσίας του Ινστιτούτου στο ΒΑ και Κεντρικό Αιγαίο, με παράλληλη πλεύση των σκαφών “Ναυτίλος” και “Πηνελόπη”.
Διαβάστε περισσότερα *ΕΔΩ*
|
Προκαταρκτική Εκτίμηση των Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων των Υδατοκαλλιεργειών στις Ακτές και τις Νησίδες της Δυτικής Αιτωλοακαρνανίας – Παρουσίαση αποτελεσμάτων της έρευνας του Ινστιτούτου Αρχιπέλαγος
Η μεγάλη συμμετοχή από μέλη των τοπικών κοινωνιών στην ημερίδα για την παρουσίαση των αποτελεσμάτων της έρευνας, είναι ενδεικτική της έντονης ανησυχίας που έχει προκαλέσει η προγραμματιζόμενη αύξηση (κατά 70%) της ιχθυοκαλλιεργητικής παραγωγής στις Δυτικές Ακτές της Αιτωλοακαρνανίας.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ενώ επί χρόνια έχουν μισθωθεί περίπου 1000 στρέμματα θαλάσσιας έκτασης, προγραμματίζονται να αυξήσουν την μίσθωση στα 1800 στρέμματα, δεσμεύοντας όμως 41.000 στρέμματα, δηλαδή 22 φορές μεγαλύτερη έκταση από αυτή που πρόκειται να αξιοποιήσουν.
Η ευρύτερη περιοχή του Αστακού – Εχινάδων – Καστού – Κάλαμου, ήδη εδώ και περισσότερα από 30 χρόνια, παράγει το 18-20% της συνολικής εθνικής παραγωγής ιχθυοκαλλιέργειας. Οι υπερενταντικές ιχθυοκαλλιεργητικές πρακτικές έχουν ήδη προκαλέσει έντονη επιβάρυνση στα θαλάσσια οικοσυστήματα, στον τουρισμό και στην αλιεία. Τα αποτελέσματα της προκαταρκτικής έρευνας του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος δείχνουν ένα νεκρό τοπίο – κατεστραμμένα θαλάσσια οικοσυστήματα από την επί δεκαετίες παραμονή των μονάδων στα ίδια σημεία.
Το Ινστιτούτο Αρχιπέλαγος, συμμετείχε στην ημερίδα ως επιστημονικός σύμβουλος του Δήμου Ξηρομέρου και της Επιτροπής Αγώνα των πολιτών ενάντια στην ΠΟΑΥ. Ενάντια δηλαδή στην ολοκληρωτική βιομηχανοποίηση της παράκτιας ζώνης η οποία θα αποκλείσει οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα βιώσιμης ανάπτυξης σε αυτήν την περιοχή τόσο μοναδικής περιβαλλοντικής σημασίας.
|
Ντοκιμαντέρ μικρού μήκους για το υπό δημιουργία Καταφύγιο Θαλάσσιας Ζωής Αιγαίου.
Βραβεύτηκε ως “Best Heroic Act of Environmental Stewardship” στο World Whale Film Festival στο Maui της Χαβάης. Προβλήθηκε και στο 14ο Φεστιβάλ Ελληνικών Ταινιών στο Los Angeles.
Παραγωγή της Clawed Hat Films, με έδρα τη Νότιο Αφρική.
|
Webinar: Ο Φαντασμαγορικός Θαλάσσιος Κόσμος του Αιγαίου παρουσιάζεται στα παιδιά της ομογένειας
ΔΕΙΤΕ ΤΟ WEBINAR
To Γενικό Προξενείο της Ελλάδας στην Βοστώνη σε συνεργασία με το Institute of Eastern Mediterranean Studies at Emmanuel College και με το Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας Αρχιπέλαγος, φέρνουν το Αιγαίο στις ΗΠΑ και ακόμα πιο μακριά
Το webinar με τίτλο Discovering the Fascinating Marine World of the Aegean Sea (στα αγγλικά) απευθύνεται σε νέους όλων των ηλικιών.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
|
Κυανή Κοινωνία: Κορινθιακού – Πατραϊκού, μία κοινή πρωτοβουλία της ΓΕΦΥΡΑ Α.Ε. και του Ινστιτούτου Θαλάσσιας Προστασίας «ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ»
14 χρόνια μετράει η συνεργασία της Κυανής Κοινωνίας με τη σύμπραξη των ναυταθλητικών συλλόγων της περιοχής γύρω από τη Γέφυρα «Χαρίλαος Τρικούπης».
Επίκεντρο αυτής της συνεργασίας είναι «η επιστήμη των πολιτών», δηλαδή η συνεισφορά των μη-επιστημόνων ενεργών πολιτών για την συλλογή πληροφοριών αναφορικά με την παρακολούθηση των θαλασσών.
|
Kαθώς βρισκόμαστε πλέον στην καρδιά του καλοκαιριού είναι μία καλή αφορμή για να θυμηθούμε ότι για να έχουμε υγιείς θάλασσες, πρέπει να προστατεύουμε τα δάση των θαλασσών μας. Στα ελληνικά νερά τα θαλάσσια δάση μας είναι τα λιβάδια Ποσειδωνίας.
Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ
|
|