Συμμετοχή του Πυροσβεστικού Σώματος σε άσκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – EU ModEX 2019 – στη Μοντάνα της Βουλγαρίας
Εξαιρετικά επιτυχημένη κρίθηκε η συμμετοχή της αποστολής της Ελλάδας στην άσκηση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας – EU ModEX 2019 – που έλαβε χώρα από 12 έως 15 Ιουνίου 2019, στην πόλη Μοντάνα της Βουλγαρίας. Η άσκηση είχε ως αντικείμενο την έρευνα και διάσωση σε κτίρια που είχαν υποστεί κατάρρευση μετά από ισχυρό σεισμό.
Η ελληνική αποστολή (module), στελεχώθηκε συνολικά από 45 άτομα ως κάτωθι:
• για την επιχειρησιακή της υποστήριξη, από πυροσβεστικούς υπαλλήλους της 2ης Ε.Μ.Α.Κ. συμπεριλαμβανομένης και της κυνοφιλικής ομάδας έρευνας-διάσωσης με δύο σκύλους-διασώστες, από Ιατρό του Π.Σ. και Πολιτικό Μηχανικό από το Α.Π.Σ.
• για τη διοικητική της υποστήριξη, αξιοποιήθηκαν επιπλέον υπάλληλοι της 2ης ΕΜΑΚ, της ΔΙ.Π.Υ.Ν. και του πυροσβεστικού συνεργείου Θεσσαλονίκης, του γραφείου Συντονιστή Επιχειρήσεων με έδρα τη Θεσσαλονίκη, από υπαλλήλους της 1ης Ε.Μ.Α.Κ. καθώς και τρείς υπαλλήλους του Ε.Κ.Α.Β. με ένα ασθενοφόρο ως κινητή μονάδα.
Η ελληνική αποστολή διέθετε 2 δωδεκαμελείς υποομάδες έρευνας – διάσωσης, οι οποίες συμμετείχαν σε δύσκολα σενάρια αναζήτησης και ανάσυρσης εγκλωβισμένων ατόμων σε συνεργασία με τις αντίστοιχες ομάδες της Ρουμανίας και της Μολδαβίας.
Η διάρκεια της άσκησης ήταν 72 ώρες. Αρχικά στήθηκε ο καταυλισμός και το Κέντρο Διοίκησης της αποστολής στη Βάση των Επιχειρήσεων. Στη συνέχεια, οι υποομάδες επιχειρούσαν διαδοχικά ανά 12ωρο στο πεδίο. Σημειωτέον, η αποστολή είχε επάρκεια σε τρόφιμα, νερό, ενέργεια και εξοπλισμό επιτυγχάνοντας την πλήρη αυτάρκειά της. Απολογισμός της άσκησης ήταν η διάσωση 12 ζωντανών θυμάτων και η ανάσυρση 2 νεκρών. Όλο το προσωπικό της αποστολής έλαβε μέρος στα ανατεθέντα επεισόδια, από τις διαφορετικές θέσεις και ρόλους που τους είχαν ανατεθεί, δοκιμάζοντας έτσι το σύνολο των υλικών και του εξοπλισμού της αποστολής.
Η Ελληνική αποστολή διακρίθηκε για τη δεξιοτεχνία, τη γνώση και τον επαγγελματισμό της, αποσπώντας ευμενή σχόλια από τους αξιολογητές, παρατηρητές και εκπαιδευτές της άσκησης, καθώς και από τις αποστολές των άλλων χωρών – μελών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας. Στο πλαίσιο της διεθνούς συνεργασίας, που πηγάζει από διακρατικές συμφωνίες, επιθυμία της Ελληνικής αποστολής είναι η συχνότερη επανάληψη παρόμοιων ασκήσεων με σκοπό την αυξημένη ετοιμότητά της σε επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης.