Ενα ισχυρό βίντεο που μας υπενθυμίζει τι διακυβεύεται τελικά όταν επιτίθενται ιατρικές εγκαταστάσεις. Τα νοσοκομεία, οι ασθενείς και οι γιατροί είναι #NotATarget .
Το Συμβούλιο Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών εξέδωσε την απόφαση 2286 που καταδικάζει τις επιθέσεις εναντίον των ιατρικών εγκαταστάσεων στις ζώνες των συγκρούσεων.
Λίγο έχει γίνει από τότε και τα νοσοκομεία συνεχίζουν να επιτίθενται. Καλούμε το Συμβούλιο Ασφαλείας να θέσει τα λόγια του σε δράση.
Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) είναι μέρος του κινήματος του Ερυθρού Σταυρού, που αποτελείται από τρεις διαφορετικές οντότητες: 190 εθνικές εταιρείες του Ερυθρούς Σταυρούς και της Ερυθράς Ημισελήνου, της Διεθνούς Ομοσπονδίας Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου, καθώς και της ICRC.
Οι δράσεις της ICRC στην Ελλάδα συνδέονται με τις δράσεις του διεθνούς κινήματος του Ερυθρού Σταυρού (Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός και Διεθνής Ομοσπονδία Εθνικών Εταιρειών του Ερυθρού Σταυρού και της Ερυθράς Ημισελήνου).
Συγκεκριμένα ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός είναι στην πρώτη γραμμή των δράσεων στην Ελλάδα και η ICRC υποστηρίζει αυτό το έργο στο πλαίσιο των δράσεων για την αποκατάσταση οικογενειακών δεσμών, ένα τομέα ειδίκευσης της ICRC.
Το 2013, δηµιουργήσαμε ένα παράρτηµα για να βοηθήσουμε τον Ελληνικό Ερυθρό Σταυρό στην υπηρεσία εντοπισμού, που βοηθά τους μετανάστες να επανασυνδεθούν με τις οικογένειές τους ή να βρουν συγγενείς που αγνοούνται. Επίσης από το 2012, μετά από αίτημα των ελληνικών αρχών, η ICRC πραγματοποιεί επισκέψεις παρακολούθησης μεταναστών υπό κράτηση. Από το τρέχον έτος, η ICRC έχει μόνιμη παρουσία στην Ελλάδα.
Αυτή τη στιγμή ενισχύουμε τη στελέχωση, με τον αριθμό του προσωπικού να αναμένεται να διπλασιαστεί τους επόμενους μήνες. Δεν προσλαμβάνουμε εθελοντές. Οι εθvικές εταιρίες, όπως ο ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, εργάζεται μαζί και μέσω των εθελοντών τους. Η ICRC έχει πραγματοποιήσει και άλλες ανθρωπιστικές δράσεις στο παρελθόν (Ελληνοτουρκικός πόλεμος 1919-23, Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος και στη χούντα των Συνταγματαρχών).
2. Ποιο το έργο που προσφέρετε και σε ποια συγκεκριμένα πεδία εξειδικεύεστε;
Δραστηριοποιούμαστε κυρίως σε εμπόλεμες συρράξεις, βάσει της εντολής που έχουμε λάβει από τη διεθνή κοινότητα (τις συμβάσεις της Γενεύης). Το ICRC παρέχει βοήθεια σε θύματα πολέμου, ηγείται δράσεων προστασίας και προάγει παράλληλα το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο. Διατηρεί επίσης το δικαίωμα να προσφέρει τη βοήθειά της στις αρχές σε κάθε ανθρωπιστική κρίση, εάν υπάρξει ανάγκη και εάν η ICRC παρουσιάσει συγκεκριμένη επιχειρησιακή προστιθέμενη αξία.
3. Ποιες είναι οι πηγές χρηματοδότησής σας (κρατική, ιδιωτική, ΙΟs -World Bank, UNHCR κτλ) και πως κατανέμεται το συνολικό μπάτζετ σας- στις δράσεις της οργάνωσης αλλά και τα λειτουργικά έξοδά σας, τη μισθοδοσία κλπ;
Η ICRC είναι η παλαιότερη ιδιωτική ανθρωπιστική οργάνωση στον κόσμο και από τη δημιουργία της, το 1863, χρηματοδοτείται κυρίως από τα κράτη που συμμετέχουν στις Συμβάσεις της Γενεύης. Το μπάτζετ μας υπολογίζεται βάσει τριών παραγόντων: τις ανθρωπιστικές ανάγκες των κοινοτήτων που επηρεάζονται, κατά πόσο υπάρχει δυνατότητα να προσφέρουμε βοήθεια και προστασία σε αυτές τις κοινότητες και μια ρεαλιστική αξιολόγηση του τι πραγματικά μπορεί να υλοποιηθεί. Ο συνδυασμός αυτών των τριών παραγόντων συνήθως οδηγεί σε εξαιρετικά ακριβή επιχειρησιακά σχέδια και μπάτζετ: κατά τα τελευταία 10 χρόνια η ICRC έχει πετύχει κατά μέσο όρο 90% ποσοστό εκτέλεσης του προβλεπόμενου προϋπολογισμού της. Η ICRC λογοδοτεί για το έργο της και τις δαπάνες της με την Ετήσια Έκθεση.
4. Με ποια διαδικασία και βάση ποιων κριτηρίων αποφασίζονται οι αποστολές σας; Περιοχές και ανθρωπιστικές κρίσεις όπου έχετε παρέμβει ή έχετε τώρα παρουσία; Πως και από ποιον γίνεται η αξιολόγηση του έργου σας;
Τα βασικά κριτήρια για μια αποστολή είναι η εντολή της ICRC και οι ανθρωπιστικές ανάγκες. Η πρόσβαση σε ευάλωτους ανθρώπους εξαρτάται κυρίως από το εάν δεχτούν την ανθρωπιστική βοήθεια εκείνοι που έχουν τα όπλα, με τους οποίους η ICRC βρίσκεται σε συνεχή διάλογο. Η ICRC υπάρχει πάνω από 150 χρόνια και έχει παράσχει ανθρωπιστική βοήθεια στις πιο μεγάλες συρράξεις, σε όλες τις ηπείρους. Στη Ελλάδα, η ICRC έχει βοηθήσει κατά τη διάρκεια του ελληνοτουρκικού πολέμου (1919-23), κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και τον Λιμό, καθώς και κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής χούντας. Επί του παρόντος έχουμε 10.000 άτομα προσωπικό σε 80 χώρες, βοηθώντας ανθρώπους που πλήττονται από ένοπλες συρράξεις και βία.