Για άλλη μία φορά βιώσαμε την κατανυκτική γοητεία της Ταυρικής Γης, συμμετέχοντας και εφέτος στο 24ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Αρχαίου Δράματος «Αγώνες Βοσπόρου», που πραγματοποιείται την περίοδο 10 – 16 Ιουνίου 2022 στο αρχαίο Παντικάπαιον [στην Κερσούντα (Κερτς), Ανατολική Κριμαία], ιδρυθέν στα τέλη του 7ου αι. π.Χ. από Μιλήσιους αποικιστές, στην αρχαιότερη πόλη της σύγχρονης Ρωσίας.
Με το Φεστιβάλ «Αγώνες Βοσπόρου» μάς συνδέει μακρά και σταθερή φιλία, εποικοδομητική σύμπραξη, συνεργασία. Αρχομένου του 2015, το Κέντρο Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. συμμετέχει αδιάλειπτα τόσο στο επιστημονικό όσο και στο καλλιτεχνικό-θεατρικό σκέλος του Φεστιβάλ και ήδη παρουσιάσαμε, στην ιερή Γη της Ταυρίδας, τις παραστάσεις Αντιγόνη Σοφοκλέους, Ιππόλυτος Ευριπίδου, Τρωάδες Ευριπίδου, Οιδίπους Τύραννος Σοφοκλέους, Τραγούδι του Αντζιμουσκάι των Κονσταντίν Ρέχτιν και Γιελένας Σετίνινα, λαμβάνοντας διάφορα θεατρικά βραβεία και διακρίσεις.
Εφέτος η δ/ντρια του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π., διδάκτωρ ιστορίας, ηθοποιός Δώρα Γιαννίτση συμμετείχε στο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο «Διεθνής συνεργασία της Δημοκρατίας της Κριμαίας στον τομέα του πολιτισμού. Η ιστορική και πολιτιστική κληρονομιά ως παράγοντας ανάπτυξης των αρχαίων πόλεων» με ανακοίνωση με τίτλο «Οκτώ χρόνια της άνοιξης της Ταυρίδας. Τα αποτελέσματα των δράσεων του Κέντρου Ελληνικού Πολιτισμού – Κ.Ε.Π. στη Γη της Ταυρίδας γη και οι προοπτικές περαιτέρω σύμπραξης. Οι Έλληνες της Ταυρίδας. Ιστορική-πνευματική-πολιτισμική κοινότητα».
Είναι δύσκολο να υπερεκτιμηθεί το μέγεθος, η δυναμική, το μεγαλείο και η μεγαλοπρέπεια στην κοινή ιστορία των δύο κόσμων μας, η απαρχή της οποίας, ιστορικά, πολιτισμικά αλλά και γεωγραφικά μάς παραπέμπει στην μυθολογία [9ος άθλος του Ηρακλή, Θησέας, Τελαμώνας, ζώνη Ιππολύτης, Προμηθέας Δεσμώτης, Ιάσων και Αγοναυτική Εκστρατεία], και συνεχίζεται με την ιστορική πραγματικότητα, από την αρχαιότητα ακόμη, με το αποικισμό, τη δημιουργία ελληνικών πόλεων-κρατών στα παράλια της Παρευξείνιας Ζώνης, ενώ από το Μεσαίωνα και έπειτα, από την εποχή των εμπορικών ταξιδιών των σκανδιναβικών λαών προς το Βυζάντιο μέσω των ρωσικών πόλεων, γνωστών ως «πορείες από τους Βαράγγους στους Έλληνες» και με τον ασπασμό του Χριστιανισμού από τους Ρως από το Βυζάντιο, ΚΑΤΑΛΥΤΙΚΟ ΣΗΜΕΙΟ στην ιστορία και στην πορεία των δύο αυτών κόσμων, η ιστορική, πολιτισμική, πνευματική κοινότητά μας ενισχύεται με αδιάλειπτους δεσμούς, στην οποία η Ταυρίδα ανέκαθεν διαδραμάτιζε ρόλο ακρογωνιαίου λίθου, απόλυτης ιστορικής αναφοράς.
24ο Διεθνές Φεστιβάλ Τέχνης & Αρχαίου Δράματος «Αγώνες Βοσπόρου»,