Περιπατητική Φιλοσοφική Σχολή
<<Στα μονοπάτια των Ανθρώπων>>
Ακαδημία Οργανικότητας
“Ελάτε κοντά μας για να κάνουμε και πάλι τον Κόσμο μας
Κόσμημα της Δημιουργίας”!
Η Κίνηση Οργανικότητας “ΚΟΣΜΟΠΟΛΙΣ” σε συνεργασία με το Σύλλογο Γυναικών “ΙΩΝΙΔΕΣ” συνεχίζει την κοσμική της δράση, οργανώνοντας μηνιαίες, ανοικτές συναντήσεις, με φιλική και φιλοσοφική διάθεση και ασκήσεις εμβάθυνσης και ενδυνάμωσης, στις οποίες είστε όλοι καλεσμένοι. Η ενεργοποίηση καθενός από εμάς κι ο συντονισμός όλων μας , στη βάση κοινών αρχών κι αξιών, προς την επίτευξη συλλογικών στόχων επ’ αγαθώ, αποτελεί το κρίσιμο διακύβευμα των ημερών … Γι’ αυτό μην αμελείτε. Η συμμετοχή σας είναι αναγκαία για να σηκώσουμε μαζί τον Κόσμο μας Ψηλά!!!
Την Κυριακή, 2/12/2018, αφού προηγηθεί η Θεία Λειτουργία στον Ι.Ν. Αγίας Αικατερίνης (Χαιρεφώντος 10), στην Πλάκα, για όσους επιθυμούν να μας συνοδεύσουν στην ομαδική προσευχή στον ιδιαίτερο αυτό ναό, στη συνέχεια θα συναντηθούμε στις 10.45, στην είσοδο του Ναού του Ολυμπίου Διός (Στήλοι), για να εισέλθουμε στο μεγαλύτερο ναό της Ελληνικής αρχαιότητας. Η είσοδος στον αρχαιολογικό χώρο είναι ελεύθερη.
Η ομάδα θα περιηγηθεί στο θαυμάσιο χώρο του Ολυμπιείου και εν όψει της εορτής των Χριστουγέννων, που αποτελεί εορτή αναγέννησης και ελπίδας, θα συζητήσουμε με θέμα: “Η Ζωή ως Βάσανος! Η πορεία μας, μέσα από συνεχείς δοκιμασίες, προς την Αλήθεια και την Ευδαιμονία”!
Την εισήγηση του θέματος θα κάνουν δύο Ιωνίδες, η Μαρία Αποστολάκη και η Ανθούλα Βαμπουρέλλη , οι οποίες θα μας χαρίσουν τα προσωπικά τους βαθιά βιώματα , για το νικηφόρο τους πέρασμα μέσα από τις συμπληγάδες της ζωής και το πώς μετέτρεψαν τις δικές τους δοκιμασίες σε ευκαιρίες για να κάνουν τις ζωές τους ποιοτικότερες!
Στη συνέχεια θα συζητήσουμε με τον ιδιαίτερο τρόπο και τάξη , που ορίζει η Οργανική μας συνείδηση και η αρμονία, που πάντα αναζητούμε στους διευρυμένους κύκλους της δικής μας ΚΟΣΜΟΠΟΛΗΣ!
Ειδοποιείστε όσους μπορούν να εμπλουτίσουν την παρέα μας και επιθυμούν να μοιραστούν τον εαυτό τους για να βοηθηθούν και βοηθήσουν άλλους.
Ευχαριστούμε!
Ο χάρτης για τη θέση της Αγίας Αικατερίνης και του Ναού του Ολυμπίου Διός ΕΔΩ :https://www.google.gr/maps/dir/%CE%9D%CE%B1%CF%8C%CF%82+%CF%84%CE%BF%CF%85+%CE%9F%CE%BB%CF%85%CE%BC%CF%80%CE%AF%CE%BF%CF%85+%CE%94%CE%B9%CF%8C%CF%82,+%CE%91%CE%B8%CE%AE%CE%BD%CE%B1/%CF%87%CE%B1%CF%81%CF%84%CE%B7%CF%82+%CE%B1%CE%B8%CE%B7%CE%BD%CE%B1%CF%82/@38.003884,23.7010801,11z/data=!4m13!4m12!1m5!1m1!1s0x14a1bd169b9c6429:0x5519bb221fe94255!2m2!1d23.7331!2d37.9693!1m5!1m1!1s0x14a1bd208e30df33:0x8ba3319822114ae3!2m2!1d23.7309053!2d37.971016
______________________________________________________
Η συμμετοχή στους φιλοσοφικούς μας περιπάτους και τις εκδηλώσεις μας εν γένει είναι κάτι πολύ περισσότερο από μία ευχάριστη βόλτα ή συνάντηση. Είναι μέσο ψυχ-αγωγίας, με τη γνήσια έννοια του όρου. Όλοι φεύγουμε πλουσιότεροι κι αποφασισμένοι να δράσουμε από κοινού, για το καλό της κοινότητάς μας.
ΠΛΑΙΣΙΟ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ ΠΕΡΙΠΑΤΩΝ
• Η συμμετοχή είναι ελεύθερη.
• Περπατάμε παρέα σε μέρη της πόλης ή και εκτός αυτής, που προανακοινώνονται κι έχουν μια ιδιαίτερη αξία, την οποία αναζητούμε. Η συλλογικότητα κι η από κοινού δράση επαυξάνει την αξία αυτή.
• Η διάρκεια του περιπάτου , συζήτησης ή εκπαίδευσης είναι 2 ώρες το μέγιστο.
• Η συζήτηση ή εκπαίδευση έχει έναν συγκεκριμένο άξονα : Είναι το θέμα, που έχει ανακοινωθεί.
• Υπάρχει ένας συμποσιάρχης, που διευθύνει την συζήτηση και ένας κεντρικός εισηγητής ή εκπαιδευτής επί του θέματος. Η κεντρική εισήγηση έχει διάρκεια έως 20 λεπτά.
• Μετά λαμβάνουν τον λόγο οι παριστάμενοι. Αυτό είναι προαιρετικό, αλλά συνήθως αποδεικνύεται πολύ ουσιαστικό και καλό είναι να μιλήσουν όλοι.
• Ο χρόνος αυτών των πρωτομιλιών των παρευρισκομένων είναι συνήθως 3-4 λεπτά, άρα είναι σημαντικό ο λόγος να είναι μεστός, περιεκτικός και εντός θέματος.
• Ακολουθούν οι δευτερομιλίες (και του εισηγητή), που διαρκούν λιγότερο (1-2 λεπτά).
• Την σειρά των ομιλητών την καθορίζει ο συμποσιάρχης από την αρχή (κατά κανόνα γίνεται με σειρά αριστερόστροφα, όπως όταν χορεύουμε).
• Ο συμποσιάρχης μπορεί να επιλέξει να γίνει ευέλικτος με τους γενικούς κανόνες -σε κάποιο βαθμό – πάντοτε με γνώμονα να διευκολύνει και να προαγάγει την συζήτηση με αμερόληπτο τρόπο.
• Δεν μοχθούμε να καταλήξουμε σε κάποιο κοινό συμπέρασμα, ούτε να επιβάλλουμε την γνώμη μας στους άλλους.
• Εξυπακούεται ότι όταν κάποιος λαμβάνει τον λόγο, δεν διακόπτει κανείς (πάρα μόνον ο συμποσιάρχης και εφ’ όσον είναι απολύτως απαραίτητο).
• Μέσω της συμμετοχής βιώνουμε την ελευθερία στην πράξη, τον αλληλοσεβασμό, το μοίρασμα του πνεύματος και της ψυχής, διευρύνοντας τα στενά όρια συνείδησης της ατομικότητας, μέσα από τη βίωση της συλλογικότητας της ομάδας, διαφορετικής κάθε φορά, συνδιαμορφώνοντας ένα υγιές κοινωνικό πρότυπο λειτουργίας, που μπορούμε να μεταφέρουμε μετά στη δική μας καθημερινότητα (στην οικογένεια, στους φίλους, στην εργασία κι αλλού).
• Όλη η ουσία του εγχειρήματος περικλείεται στην εσωτερική μας προετοιμασία για να ακούσουμε και όχι μόνον να μιλήσουμε!Εκεί εδράζεται η πνευματική εξέλιξη κι η σοφία … στον αρμονικό συνδυασμό αποδοχής και προσφοράς, στον ιερό νόμο της αμοιβαιότητας!
• Μέσω των φιλοσοφικών μας περιπάτων αναζητούμε τον κοινό ψυχοπνευματικό μας τόπο, το συγκερασμό των διαφορετικών μονοπατιών και προσεγγίσεων , σε έναν κοινό δρόμο προς την αντικειμενική αλήθεια και την κοινή αναζήτηση της συλλογικής ευημερίας, τον οποίο ονομάσαμε «ΟΡΓΑΝΙΚΟΤΗΤΑ» . Τη συνείδηση της ενότητας των ανθρώπων, όχι μόνον ως κεκρυμμένο κοσμικό νόμο, αλλά κι ως αναγκαιότητα για να καταστούμε όντως άνθρωποι.