Όσοι παρακολουθούν εδώ και καιρό την υπόθεση του Τζούλιαν Ασανζ, γνωρίζουν ότι αν και ο ιδρυτής του WikiLeaks είχε βρει άσυλο στην πρεσβεία του Ισημερινού από το 2012, η παρουσία του εκεί δεν ήταν πλέον καλοδεχούμενη και οι σχέσεις με την κυβέρνηση της χώρας δεν ήταν αγαστές. Εξάλλου, ο εμβληματικός πρώην ηγέτης του Ισημερινού Ραφαέλ Κορέα ήταν που είχε αποφασίσει να προστατέψει τον Ασάνζ.
Μετά την απομάκρυνσή του από το τιμόνι της χώρας, ο διάδοχός του κληρονόμησε τον Mr. Wikileaks, τον οποίο εξαρχής αντιμετώπισε ως βαρίδι. Ενδεικτικό του κλίματος, είναι ότι δύο μήνες νωρίτερα, η κυβέρνησή χαρακτήρισε την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πρεσβεία της Βρετανίας «ανυπόφορη». Είχε προηγηθεί η ανακοίνωση της πρεσβείας στις 28 Μαρτίου ότι ανακαλούνται κάποια από τα προνόμια του, ανάμεσα στα οποία το να δέχεται επισκεπτήριο αλλά και η πρόσβασή του στο ίντερνετ και στο τηλέφωνο.
Μια πηγή προσκείμενη στο WikiLeaks ανέφερε ότι οι εργαζόμενοι στην πρεσβεία «εγκατέστησαν συσκευές παρεμβολής μέσα στην πρεσβεία για να εμποδίσουν τον Ασάνζ να αναρτά μηνύματα στο Twitter και να επικοινωνεί μέσω τηλεφώνου και Διαδικτύου γενικά». Κατά την ίδια πηγή, δόθηκε και εντολή στους διπλωμάτες της πρεσβείας να αρνούνται να επιτρέπουν σε επισκέπτες που θέλουν να δουν τον Τζούλιαν Ασάνζ την είσοδο στην πρεσβεία της χώρας».
Αφορμή στάθηκαν αναρτήσεις του Ασανζ σχετικά με τη διπλωματική κρίση που είχε ξεσπάσει μεταξύ Λονδίνου και Μόσχας, καθώς και την καταστολή των αυτονομιστών στην Καταλονία. «Το μέτρο τέθηκε σε εφαρμογή διότι ο Ασάνζ δεν τήρησε τη γραπτή δέσμευση που είχε αναλάβει έναντι της κυβέρνησης στα τέλη του 2017, βάσει της οποίας ήταν υποχρεωμένος να μην αναρτά μηνύματα που θα μπορούσαν να θεωρηθούν επέμβαση στα εσωτερικά άλλων χωρών», διευκρίνισε λίγες εβδομάδες νωρίτερα ανακοίνωση της κυβέρνησης του Ισημερινού.
Υποστηρικτές του Ασάνζ έδωσαν μία άλλη εικόνα. Ένας πρώην διπλωμάτης της χώρας, μάλιστα, υποστηρίζει ότι η στροφή του Ισημερινού οφείλεται στην «απεγνωσμένη προσπάθεια του προέδρου Λενίν Μορένο να στρέψει τη δημόσια προσοχή μακριά από την αποκάλυψη εγγράφων που μαρτυρούν ξέπλυμα χρήματος και φορολογική απάτη από τον ίδιο και τους συνεργάτες του». Εξάλλου, ο πρόεδρος Μορένο κατηγορεί ανοιχτά τον Ασάνζ και το Wikileaks ότι βρίσκονται πίσω από τη διαρροή των εγγράφων, μεταξύ των οποίων είναι συνομιλίες σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης, emails και φωτογραφίες του ίδιου και της οικογένειάς του, που είδαν το φως της δημοσιότητας.
Όπως και να έχει, επρόκειτο για μία προαναγγελθείσα σύλληψη! Παρ’ όλα αυτά, οι εικόνες όπου δεκάδες άνδρες κυριολεκτικά σέρνουν τον αγνώριστο και ταλαιπωρημένο Ασανζ, ενώ εκείνος φωνάζει ακατάληπτα προς τις κάμερες προβλήθηκαν σε όλο τον κόσμο, προκαλώντας σφοδρές αντιδράσεις.
Footage shows Julian Assange being dragged from the Ecuadorian embassy – BBC News
Βρετανός δικαστής: Είσαι ναρκισσιστής
Η υπουργός Εξωτερικών του Ισημερινού Χοσέ Βαλένσια ανακοίνωσε ότι αφαιρέθηκε η υπηκοότητα που του είχε χορηγηθεί «μετά τη διαπίστωση πλήθους ανωμαλιών της διαδικασίας», ενώ ο ίδιος ο πρόεδρος της χώρας σε ανάρτησή του στα σόσιαλ μίντια και επίσημο διάγγελμα λίγο αργότερα, υποστήριξε ότι ο Ισημερινός απέσυρε το άσυλο στον Τζούλιαν Ασάνζ ύστερα από «τις συνεχείς παραβιάσεις διεθνών συμβάσεων και καθημερινών πρωτοκόλλων». Δεν είναι μυστικό, όμως, ότι οι εξωτερικές πολιτικές πιέσεις είχαν ενταθεί, με τον υφυπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Άλαν Ντάνκαν να χαρακτηρίζει μόλις την περασμένη Τρίτη «άθλιο σκουλήκι» τον Ασάνζ, απαιτώντας να βγει από την πρεσβεία και να παραδοθεί στις βρετανικές αρχές.
Μετά την χθεσινή σύλληψή του ο Ασάνζ οδηγήθηκε σε βρετανικό δικαστήριο το οποίο τον έκρινε ένοχο για απείθεια, κατηγορία που επισείει ποινή φυλάκισης έως και 12 μήνες σε βρετανική φυλακή. Ο δικαστής Μάικλ Σνόου είπε για τον Ασάνζ ότι «επέδειξε συμπεριφορά ναρκισσιστή που δεν μπορεί να δει περισσότερο από το προσωπικό του συμφέρον».
Όσον αφορά την έκδοσή του στις ΗΠΑ αυτή θα κριθεί σε ξεχωριστή δικαστική διαδικασία στις 2 Μαΐου με τον Mr Wikileaks να παρίσταται σε αυτή μέσω βίντεο. Οι ΗΠΑ κατηγορούν τον Ασάνζ για «συνωμοσία με στόχο να πραγματοποιήσει εισβολή σε υπολογιστές» μια κατηγορία που μπορεί να τον οδηγήσει έςω και πέντε χρόνια σε αμερικανική φυλακή.
Διεθνείς αντιδράσεις και οργή από την Πάμελα Άντερσον
Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Ρώσου προέδρου, αμέσως μετά την σύλληψη εξέφρασε την ελπίδα ότι «όλα τα δικαιώματα του συλληφθέντος στο Λονδίνο ιδρυτή των WikiLeaks Τζούλιαν Ασάνζ θα γίνουν σεβαστά». Στη σύλληψη του Ασάνζ αναφέρθηκε και η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα. Σχολιάζοντας την απόφαση του Ισημερινού να άρει το άσυλο του ιδρυτή του WikiLeaks, η Ζαχάροβα σε ανάρτηση της στην ιστοσελίδα της στο Facebook έγραψε ότι «Το χέρι της ‘δημοκρατίας’ σφίγγει τον λαιμό της ελευθερίας».
Η Καναδή σταρ Πάμελα Άντερσον και στενή φίλη του Ασανζ καταφέρθηκε ενάντια στις κυβερνήσεις της Βρετανίας και του Ισημερινού, αποκαλώντας τον Ντόναλντ Τραμπ έναν «τοξικό δειλό πρόεδρο».
Από την μεριά του, ο Τραμπ, αναφερόμενος στη σύλληψη του Τζούλιαν Ασάνζ, δήλωσε σε δημοσιογράφους ότι δεν έχει άποψη για το θέμα αυτό. Το 2016 ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος, κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, είχε πει «Αγαπώ τα Wikileaks», αφότου ο ιστότοπος δημοσίευσε emails που οι αμερικανικές αρχές τόνισαν ότι είχαν αποκτηθεί παράνομα από Ρώσους για να βλάψουν την αντίπαλο του Τραμπ στις εκλογές του 2016, Χίλαρι Κλίντον.
Ο πρώην συνεργάτης των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών Έντουαρντ Σνόουντεν χαρακτήρισε την σύλληψη «μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου». «Οι φωτογραφίες που δείχνουν πως ο πρεσβευτής του Ισημερινού προσκαλεί την μυστική αστυνομία της Βρετανίας για να σύρει έξω από το κτίριο της πρεσβείας κάποιον του οποίου η δημοσιογραφική δουλειά – είτε αυτό αρέσει είτε όχι- έχει βραβευτεί, θα μπουν στα βιβλία της ιστορίας. Οι επικριτές του Ασάνζ μπορούν να χαίρονται, αλλά αυτή είναι μια μαύρη στιγμή για την ελευθερία του Τύπου», έγραψε ο Σνόουντεν.
Άμεση ήταν και η αντίδραση εκατοντάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, οι οποίοι έσπευσαν στα κοινωνικά μέσα ενημέρωσης και συγκεκριμένα στο twitter για να σχολιάσουν την είδηση λέγοντας μεταξύ άλλων ότι «σήμερα είναι η μέρα που τελείωσε η δημοκρατία στη Βρετανία».
Ήδη έχουν δημιουργηθεί hasdag όπως #freeAssange, #ProtectJulian. Άμεση ήταν και η αντίδραση των Wikileaks, που τόνισαν ότι ο Ασάνζ συνελήφθη κατόπιν πρόσκλησης της Βρετανικής αστυνομίας στην πρεσβεία του Ισημερινού, ενώ ο επικεφαλής των Wikileaks τόνισε ότι θα δημιουργηθεί σοβαρό τετελεσμένο εάν ο Ασάνζ εκδοθεί.
Από την μεριά του ΟΗΕ, η εισηγήτρια του για εξωδικαστικές, συνοπτικές ή αυθαίρετες εκτελέσεις Ανιές Καλαμάρ δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο πως ο Ισημερινός, με την έξωση του Ασανζ από την πρεσβεία του στο Λονδίνο, μπορεί να προκάλεσε έναν «πραγματικό κίνδυνο σοβαρών παραβιάσεων των θεμελιωδών δικαιωμάτων του». Η εισηγήτρια του ΟΗΕ ανέφερε επίσης: «Σε ό,τι αφορά τη βρετανική κυβέρνηση, όπως έχει καταλήξει επανειλημμένα η Ομάδα Εργασίας των Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις, οι βρετανικές αρχές στέρησαν αυθαίρετα την ελευθερία από τον κ. Ασάνζ, πλήττοντας με αυτό τον τρόπο την υγεία του και θέτοντας ενδεχομένως τη ζωή του σε κίνδυνο».
«Η γενιά που γεννιέται τώρα… είναι η τελευταία ελεύθερη γενιά»: Προειδοποίηση από τον Ασάνζ
Στην τελευταία του συνέντευξη, προτού διακοπεί κάθε επικοινωνία του με τον έξω κόσμο, ο ιδρυτής των Wikileaks, Τζούλιαν Ασάνζ, προειδοποίησε για τις αρνητικές επιπτώσεις της τεχνολογικής ανάπτυξης στην ανθρώπινη ζωή.
Το Russia Today εξασφάλισε τη συνέντευξη από το Παγκόσμιο Φόρουμ Δεοντολογίας Πληροφοριών, την ώρα που ο Ασάνζ παραμένει αποκλεισμένος στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο μπορώντας να επικοινωνήσει μόνο με τη νομική του ομάδα.
Μέσω της συνέντευξής του, εκτίμησε πως το ανθρώπινο γένος, σύντομα, θα είναι αδύνατο να καταπολεμήσει την παρακολούθηση και την ένταξή του στις παγκόσμιες βάσεις δεδομένων που συγκεντρώνουν κυβερνήσεις. Όπως είπε, η παρακολούθηση παγκοσμίως θα λάβει τέτοιες διαστάσεις που θα είναι σχεδόν αδύνατο να αποφευχθεί.
Η γενιά που γεννιέται τώρα… είναι η τελευταία ελεύθερη γενιά, προειδοποίησε ο Ασάνζ. Γεννιέσαι και είτε άμεσα είτε εντός του πρώτου έτους είσαι παγκοσμίως γνωστός, τόνισε, σημειώνοντας πως την ευθύνη φέρουν οι γονείς που αναρτούν συνεχώς φωτογραφίες και πληροφορίες για τα παιδιά τους.
Όπως τόνισε, θα είναι λίγοι και άκρως τεχνολογικά καταρτισμένοι όσοι θα καταφέρουν να ξεφύγουν από τον αέναο κύκλο της διαδικτυακής παρακολούθησης.
Η ικανότητα συγκέντρωσης πληροφοριών για κάθε έναν από μας αναπτύσσεται και θα συνεχίσει να αναπτύσσεται, τόνισε, συμπληρώνοντας πως πολύ σύντομα θα αυξηθούν δραματικά οι κυβερνοεπιθέσεις, οι οποίες, μάλιστα, θα λάβουν πολύ πιο εχθρικές μορφές.
Οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισημερινού συνέλαβαν έναν άνδρα που θεωρούν πως «συνδέεται» με τον ιστότοπο WikiLeaks καθώς προσπαθούσε να εγκαταλείψει τη χώρα και να ταξιδέψει στην Ιαπωνία, ανακοίνωσε την Πέμπτη η υπουργός Εσωτερικών Μαρία Πάουλα Ρόμο.
Η υπουργός κατηγόρησε το πρόσωπο αυτό ότι ενέχεται σε «σχέδιο αποσταθεροποίησης» του Ισημερινού, «που συνδέεται με γεωπολιτικά συμφέροντα».
«Έχουμε αποδείξεις πως υπάρχει σχέση στενής συνεργασίας ανάμεσα στο πρόσωπο που συνελήφθη και τον Ρικάρδο Πατίνιο, ο οποίος ήταν υπουργός Εξωτερικών [του Ισημερινού] όταν χορηγήθηκε άσυλο» στον Τζούλιαν Ασάνζ από την προηγούμενη κυβέρνηση, υπό τον αριστερό πρόεδρο Ραφαέλ Κορέα (2007-2017), συνέχισε η Ρόμο.
Κατά δηλώσεις που είχε κάνει νωρίτερα χθες η υπουργός, αυτό το πρόσωπο -δεν το κατονόμασε- βρίσκεται «κοντά» στον Ασάνζ και κατηγορείται πως «συνεργάστηκε σε απόπειρες αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης» του σημερινού προέδρου Λενίν Μορένο. Κατά την κυβέρνηση, στις απόπειρες αυτές θεωρείται πως συνεργάστηκαν και «ρώσοι» χάκερ.
Η Ρόμο έκανε την καταγγελία αυτή μερικές ώρες μετά την ανάκληση του ασύλου του ιδρυτή του WikiLeaks και τη σύλληψή του από τις αρχές της Βρετανίας στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.
Κατά τις αρχές στο Κίτο, ο συλλληφθείς είναι «μέλος-κλειδί» της «οργάνωσης WikiLeaks», «κοντά στον Ασάνζ» που ζει «εδώ και πολλά χρόνια» στη χώρα της Λατινικής Αμερικής.
Σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Teleamazonas, ο άνθρωπος που συνελήφθη είναι ο Όλα Μπίνι, σουηδός υπήκοος, πληροφορικός με ειδίκευση την ασφάλεια συστημάτων και την κρυπτογραφία. Μέσω του λογαριασμού του στο Twitter ο Όλα Μπίνι, στην τελευταία του ανάρτηση την Πέμπτη, ανέφερε πως φοβάται ένα «κυνήγι μαγισσών».
«Δεν θα επιτρέψουμε ο Ισημερινός να μετατραπεί σε κέντρο κυβερνοπειρατείας και δεν μπορούμε να επιτρέψουμε να εκτυλίσσονται παράνομες δραστηριότητες στη χώρα, κάτι θα μπορύσε να πλήξει τους πολίτες του Ισημερινού, άλλων χωρών ή οποιαδήποτε κυβέρνηση», σύμφωνα με το υπουργείο Εσωτερικών στο Κίτο.
Νωρίτερα την Πέμπτη, οι αρχές ανακάλεσαν το άσυλο που είχε χορηγηθεί στον Ασάνζ πριν από σχεδόν επτά χρόνια. Ο 47χρονος Αυστραλός συνελήφθη από βρετανούς αστυνομικούς στην πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο και κρίθηκε ένοχος από τη βρετανική δικαιοσύνη για την παραβίαση των όρων της προσωρινής αποφυλάκισής του το 2012.
Ο Ασάνζ είχε καταφύγει στην πρεσβεία του Ισημερινού για να αποφύγει την έκδοσή του στη Σουηδία, όπου εκκρεμούσε μήνυση για βιασμό σε βάρος του, υπόθεση που μπήκε έκτοτε στο αρχείο.
Οι αρχές των ΗΠΑ θέλουν να εκδοθεί ο Ασάνζ προκειμένου να δικαστεί για την αποκάλυψη χιλιάδων εμπιστευτικών και απορρήτων αμερικανικών στρατιωτικών και διπλωματικών αρχείων. Ο ιδρυτής του WikiLeaks δήλωσε χθες ότι θα δώσει αγώνα για να αποφύγει την έκδοσή του.