Παρουσίαση της προσπάθειας μελέτης, σχεδιασμού και κατασκευής, ηλεκτρικού οχήματος κατηγορίας L7e Quadricycle
ΗΛΙΑΣ ΣΕΛΕΚΟΣ Exterior Design Director
Ηλεκτρικό όχημα – Quadricycle Urban electric Vehicle
Πρόκειται για ένα ηλεκτρικό όχημα προσωπικής μεταφοράς (έως τρείς επιβάτες) αλλά και για μικρομεταφορές εμπορευμάτων και αντικειμένων εντός πόλεων παραλιακών οικισμών κα.
Το μικρό ηλεκτρικό όχημα μπορεί να κινηθεί με ευελιξία ανάμεσα σε στενούς δρόμους και σοκάκια, να παρκάρει όπως μία μοτοσυκλέτα μεγάλου κυβισμού, με διαστάσεις: πλάτος: 1250mm. και μήκος 2300-2500-2700mm. ανάλογα την έκδοση.
Η αυτονομία του μπορεί να φτάσει από τα 160 Km. έως τα 200 km. ( ανάλογα το πακέτο μπαταριών, power pack ), ενώ η τελική του ταχύτητα περιορίζεται λόγω νομοθεσίας στα 45-50Km. αλλά μπορεί να φτάσει και τα 80-90Km.
Θα διατίθεται σε εκδόσεις για μεταφορά επιβατών- Urban/City, TAXI, Rent a Car. Traveller, και σε επαγγελματικές εκδόσεις VAN. Van Cargo, Pick Up, ενώ για τις εκδόσεις Rent a Car, και Traveller θα υπάρχουν και extra μαλακή η σκληρή αδιάβροχη κουκούλα στην οροφή.
Η επαναφόρτιση των μπαταριών γίνεται σε απλή πρίζα (μονοφασική 16Α) σε 7 ώρες περίπου ενώ σε ταχυφορτιστή σε πολύ λιγότερο διάστημα. Υπάρχει τέλος η δυνατότητα κοινόχρηστης χρήσης πχ. από δημόσιους φορείς , ΟΤΑ με χρόνο-κάρτα , με Leesing κα.
Η ιδέα και η προσπάθεια
Η σκέψη ήταν ένα μικρό όχημα λίγο μεγαλύτερο από τα ATV’s & άλλα αντίστοιχα, αλλά με κουβούκλιο (αμάξωμα) για μεγαλύτερη άνεση σε όλες τις καιρικές συνθήκες αλλά και στην δυνατότητα κίνησης σε διαφορετικά εδάφη.
Ετσι δημιουργήθηκε αρχικά μία ομάδα εργασίας ώστε με τις συνεχείς επαφές να οριστικοποιηθεί ενα σχήμα μελών με διαφορετικές ειδικότητες, για να ξεκινήσει το σχεδιαστικό και μελετητικό σκέλος. Στην πορεία των διεργασιών άλλα μελη αποχώρησαν και άλλα προστέθηκαν.
Το Concept άρχισε να επεξεργάζεται με μεγάλη ταχύτητα για την έρευνα αγοράς των εξαρτημάτων του ηλεκτρικού οχήματος.
Η Κατασκευή του Πρώτου Προτύπου
Η αρχική κατασκευή καθώς και η αγορά των υλικών και εξαρτημάτων μέχρι και την ολοκλήρωσή της,έγιναν αποκλειστικά
με ίδια κεφάλαια από τα μέλη της ομάδας εργασίας αφού οι προσπάθειες χρηματοδότησης δεν καρποφόρησαν τόσο από το Ελληνικό τραπεζικό συστημα όσο και από ιδιωτικά κεφάλαια.
Aρχισε να σχεδιάζεται το πάτωμα (σασί) αρχικά σε μιλλιμετρέ χαρτί…και αργότερα σε ηλεκτρονική επεξεργασία και μορφή.
Η Κατασκευή του Πρώτου Προτύπου
Στην αρχική διερεύνηση των τεχνικών διατάξεων κτλ. διαπιστώθηκαν διάφορες αρνητικές κατασκευαστικές λύσεις και ετσι αποφασίστηκε να αλλάξει ριζικά η όλη σκέψη και απο την κατηγορία L6e να ανέβει το όχημα στην κλάση L7e
Η Διερεύνηση της Κατηγορίας (L7e) και οι οδηγίες της εγκυκλίου της Ε.Ε
Μελετήθηκαν διεξοδικά όλες σχεδόν οι παράμετροι των οδηγιών της Ε.Ε ώστε να υπάρξει όσο το δυνατόν πληρέστερη τεχνική και νομοθετική επίγνωση της κατασκευής και παραγωγής του ηλεκτρικού οχήματος.
Τέλος εγιναν οι απαραίτητες επισκέψεις σε Υπουργεία και Υπηρεσίες για ενημέρωση και γνώση της Ελληνικής κατάστασης όσον αφορά τις εγκρίσεις τύπου και λοιπων νομοθεσιών του Ελληνικού Κράτους.
Οι ιδέες και οι εκδόσεις του ηλεκτρικού οχήματος

Οι ιδέες για τις χρήσεις που μπορεί να εχει το ηλεκτρικό Quadricycle διευρύνονται…
Οι ιδέες και οι εκδόσεις του ηλεκτρικού οχήματος
Οι ιδέες και οι εκδόσεις του ηλεκτρικού οχήματος
σε εκδόσεις για μεταφορές ετοιμου φαγητού, για μεταφορά μικρο εμπορευμάτων και ταχυδρομείων αλλά και για τεχνικούς, ελεύθερους επαγγελματίες κο.
Οι πρώτες φωτο-ρεαλιστικές εικόνες –3D Rendering
Οι πρώτες φωτο-ρεαλιστικές εικόνες –3D Rendering
Γιατί θα είναι ΕΛΛΗΝΙΚΟ το ηλεκτρικό όχημα πόλης:
Ποιά υλικά & εξαρτήματα είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα στην Ελλάδα.
- Α’ φάση:
- ΣΑΣΙ (πάτωμα)
- Βραχίονες
- Στήριξη βάσεων-βραχιόνων
- Πλήμνες εμπρός-πίσω
- Βάσεις αμορτισέρ-ελατηρίων
- Κεντρικό κάτω τιμονιού
- Ακρό-μπαρα & μπάρες τιμονιού
- Β’φάση:
- Ηλεκτρικά μοτέρ
Κρεμαγιέρα
Συναρμολόγηση μπαταριών
Καθίσματα - Τι αγοράζουμε από το εξωτερικό (Αρχικά)Σύστημα
ABS
Δισκόφρενα-δαγκάνες-χειρόφρενο-υποβοήθηση, Γωνιακά –ρουλεμάν,τσιμούχες,ασφάλειες,Ball Join, βίδες, ροδέλες, παξιμάδια, ζάντες, ελαστικά,
Τιμόνι & άξονας με υποβοήθηση,
Hub Motors,
Συσσωρευτές, Μικρο-εξαρτήματα-καμπίνας (κλειδαριές,καθρέπτες κα) Φωτιστικά σώματα, γενικά ψηφιακά όργανα(tablet)
Καθίσματα, Ζώνες.
- Το Ελληνικό ηλεκτρικό όχημα θα εχει πολύ μεγάλη προστιθέμενη αξία πάνω από 70% με ότι αυτό συνεπάγεται γιά την Ελληνική Οικονομία.
-
- Θα λύσει το κυκλοφοριακό πρόβλημα στα πυκνο-κατοικημένα αστικά κέντρα και όχι μόνο!
- Τέλος οι ερευνητικοί φορείς ,τα επιστημονικά ινστιτούτα, και τα πανεπιστήμια της χώρας, μπορούν να υποστηρίξουν με το επιστημονικό τους υπόβαθρο και την υποδομή τους, όλες της διαδικασίες που χρειάζονται ώστε το ηλεκτρικό όχημα να μπορέσει να βγεί στην παραγωγική διαδικασία όπως συμβαίνει σε πάρα πολλές χώρες του Πλανήτη.
-
ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΟΧΗ ΣΑΣ
- To EΛΛΗΝΙΚΟ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΗΛΕΚΤΡΟΚΙΝΗΤΩΝ ΟΧΗΜΑΤΩΝ
- Το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΒΙΩΣΙΜΗΣ ΚΙΝΗΤΙΚΟΤΗΤΑΣ & ΔΙΚΤΥΩΝ ΜΕΤΑΦΟΡΩΝ
- Το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης (ΕΚΕΤΑ), ιδρύθηκε το 2000 είναι ένα από τα κορυφαία ερευνητικά κέντρα της Ελλαδας και βρίσκεται μέσα στην λίστα με τους ΤΟP 20 ερευνητικούς φορείς της Ε.Ε. Στην προσέλκυση πόρων από ανταγωνιστικά ευρωπαικά προγράμματα. Το ΕΚΕΤΑ είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου (ΝΠΙΔ) μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που εποπτεύεται από την Γενική Γραμματεία Έρευνας και Τεχνολογίας (ΓΓΕΤ) του Υπουργείου Παιδείας,Έρευνας και Θρησκευμάτων. Το ΕΚΕΤΑ έχει επιδείξει σημαντικά επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύματα σε ερευνητικές περιοχές με μεγάλο ενδιαφέρον για τον άνθρωπο και την κοινωνία όπως: Ενέργεια,Περιβάλλον,Νέα Λειτουργικά Υλικά,Βιομηχανικές Διεργασίες,Πληροφορική,Τηλεματική, Τηλεπικοινωνίες, Μεταφορές, Αγροτεχνολογία,Επιστήμες Υγείας, Μηχανοτρονική, Αγροτεχνολογία κα.
-
αν κατασκευαστεί στην Ελλαδα θα στοιχίζει στην βασική έκδοση 12.000 ευρώ ενω στην πλούσια και στην επαγελλματική περίπου 15.000 ευρω αν θα παραχθεί στην Βουλγαρία π.χ τα μισα χρήματα…
- ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΕΔΩ ..
elias.selekos1962@gmail.com