Στην απάντησή του, ο κ. Βαρχέλι, αναφέρει ότι η ελευθερία και η πολυφωνία των μέσων ενημέρωσης αποτελούν βασική αρχή της ΕΕ, η δε εργαλειοθήκη της ΕΕ για την προάσπιση και την προώθησή τους, τόσο εντός των συνόρων της όσο και στο πλαίσιο της εξωτερικής της πολιτικής, ενισχύεται.
Τονίζεται ότι η ΕΕ εκφράζει την ανησυχία της για τις απόπειρες υπονόμευσης της ελευθερίας της έκφρασης και της πολυφωνίας των μέσων ενημέρωσης στην τουρκοκυπριακή κοινότητα, όπως στην περίπτωση του εκδότη εφημερίδας Σενέρ Λεβέντ. Στο πλαίσιο του προγράμματος βοήθειας για την τουρκοκυπριακή κοινότητα, η ΕΕ χρηματοδότησε το έργο επιχορηγήσεων «Πιο ισχυρή, πιο ελεύθερη και πιο δεοντολογική δημοσιογραφία», το οποίο υλοποιεί η τουρκοκυπριακή ένωση δημοσιογράφων. Το χρηματοδοτούμενο από την ΕΕ έργο της Πλατφόρμας για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα παρακολουθεί την ελευθερία της έκφρασης ως θεμελιώδες δικαίωμα.
Ο Επίτροπος, στην απάντησή του, επισημαίνει ότι, η στόχευση των μέσων ενημέρωσης και των δημοσιογράφων αντιβαίνει στις υποχρεώσεις της Τουρκίας, ως υποψήφιας χώρας και επί μακρόν μέλους του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η ΕΕ επισημαίνει ότι η Τουρκία πρέπει επειγόντως να αντιστρέψει την αρνητική τάση των τελευταίων ετών και να σημειώσει απτή πρόοδο όσον αφορά τον σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων. Η ΕΕ θα συνεχίσει να θέτει το ζήτημα στους Τούρκους ομολόγους της σε όλα τα επίπεδα. Από το 2018, και λόγω της απομάκρυνσης της Τουρκίας από την ΕΕ, οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας έχουν ουσιαστικά αδρανήσει.
Καταληκτικά σημειώνει ότι, η ΕΕ θα συνεχίσει να καλεί την Τουρκία να συμμορφωθεί με τις διεθνείς υποχρεώσεις της, τις αξίες της ΕΕ, ως υποψήφια προς ένταξη στην ΕΕ χώρα, και να εφαρμόσει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ως μέλος του Συμβουλίου της Ευρώπης.