To πρώτο μετάλλιο για την ελληνική κολύμβηση στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα του Δουβλίνου, είναι γεγονός. Ο Δημοσθένης Μιχαλεντζάκης, στην πρεμιέρα της διοργάνωσης, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στα 200μ. μικτής ατομικής SM8, σημειώνοντας μάλιστα και πανελλήνιο ρεκόρ, τόσο στον τελικό όσο και στον προκριματικό.
Ο «χρυσός» Παραολυμπιονίκης του Ρίο, είχε επίδοση στον τελικό 2:25.42, καταρρίποντας το πανελλήνιο ρεκόρ που πέτυχε στον πρωϊνό προκριματικό με 2:34.14. Το προηγούμενο ρεκόρ του αγωνίσματος, κατείχε ο Κωνσταντίνος Φύκας με 2:38.71 από τις 6 Φεβρουαρίου 2001 στην Στοκχόλμη.
Αυτό είναι το 2ο μετάλλιο για τον Μιχαλεντζάκη σε ευρωπαϊκά πρωταθλήματα. Το πρώτο, ασημένιας απόχρωσης, το κατέκτησε πριν από δύο χρόνια στα 100μ. πεταλούδα κατηγορίας S9.
Στο μεταξύ, ο Γιώργος Σφαλτός κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο κατηγορίας S6. Μετά το χάλκινο στα 100μ. ελεύθερο S6 πριν από δύο χρόνια στο Φουνσάλ της Πορτογαλίας, ο Έλληνας κολυμβητής κατέκτησε απόψε (13/8) το ασημένιο μετάλλιο στα 50μ. ελεύθερο κατηγορίας S6 στη διοργάνωση που άνοιξε αυλαία στο Δουβλίνο. Η επίδοση του Σφαλτού ήταν 31.67, ενώ στον πρωϊνό προκριματικό ήταν πρώτος στην 2η σειρά με 31.79.
Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε.Ενα χρυσό και δυο ασημένια μετάλλια .Φωτογραφίες
- Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων
- Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων
- Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων
- Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων
- Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων
- Τριπλός θρίαμβος στο Παγκόσμιο Εφήβων
Μοναδικές στιγμές για την ελληνική κωπηλασία στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα Εφήβων-Νεανίδων η αυλαία του οποίου έπεσε σήμερα Κυριακή στο Ρατσίτσε της Τσεχίας. Εκεί όπου η Ελλάδα πανηγύρισε τρία μετάλλια (δύο είχε κατακτήσει πέρυσι στο Τρακάϊ ασημένιο και χάλκινο) εκ των οποίων ένα χρυσό και δυο ασημένια ενώ οι Έλληνες αθλητές πέτυχαν δυο νέα παγκόσμκια ρεκόρ στα ημιτελικά και συνολικά είχαμε τέσσερις παρουσίες σε τελικούς σε έξι συμμετοχές.
Χρυσές :Κυρίδου Μπούρμπου
Στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου ανέβηκε το πλήρωμα της δικώπου άνευ των Νεανίδων με τις Χριστίνα Μπούρμου-Μαρία Κυρίδου (ΦΩΤΟ)που μπήκαν μπροστά από το ξεκίνημα της κούρσας του τελικού και διατηρήθηκαν ως τον τερματισμό πανηγυρίζοντας το χρυσό μετάλλιο ενώ λίγο αργότερα ακούστηκε ο Εθνικό μας ύμνος προς τιμήν τους.
Τα δυο κορίτσια που την προηγούμενη στον ημιτελικό είχαν κάνει νεο παγκόσμιο ρεκόρ με 7:15.53 κέρδισαν το χρυσό τερματίζοντας σε 7:17.10 ενώ τη 2ηθέση πήραν οι ΗΠΑ με 7:23.61 και την 3ηη Τσεχία με 7:26.71.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η Χριστίνα Μπούρμπου είχε κατακτήσει πέρυσι το ασημένιο μετάλλιο στην αντίστοιχη διοργάνωση στο Τρακάι της Λιθουανίας αγωνιζόμενη μαζί με την Μαργαρίτα Γεωργούδη. Αμέσως μετά η Χριστίνα Μπούρμπου τόνισε για την επιτυχία αυτή:
«Το απολαύσαμε σήμερα. Αυτός ο αγώνας ήταν ξεκάθαρα πολύ πιο δύσκολος από τους προηγούμενους. Ήταν δύσκολο να αντιμετωπίσουμε τις διάφορες συνθήκες που βρίσκαμε. Κάναμε πολύ καλή εκκίνηση και διατηρήσαμε τη διαφορά μέσα στη κούρσα αλλά στα τελευταία 400μ. θέλαμε απλά να τερματίσουμε».
Ασημένιο για τις “πρωτάρες” Νόνη-Αγιώτη
Το πρώτο τους μετάλλιο σε Παγκόσμιο πρωτάθλημα κατέκτησε και οι Ισμήνη Νόνη- Ελένη Αγιώτη που πήραν τη 2ηθέση στο τελικό του διπλού νεανίδων. Τα δυο κορίτσια αν και με την λιγότερη εμπειρία από τις αντιπάλους τους ξεκίνησαν 3εςστον τελικό , μετά τα πρώτα 500μ. πέρασαν στην 2ηθέση , άντεξαν στις επιθέσεις των αντιπάλων τους για να τερματίσουν με χρόνο 7:19.40 πίσω από τις Κινέζες που πήραν το χρυσό με 7:17.41 ενώ την 3ηθέση κέρδισε η Ν Ζηλανδία με 7:20.10
«Ήταν δύσκολο αλλά κάναμε το καλύτερο για μας , για την πατρίδα μας και πιστεύω ότι όλοι στην Ελλάδα θα είναι περήφανοι για μας»τόνισε η 17χρονη Ισμήνη Νόνη βγαίνοντας από τη βάρκα.
Στο δευτερο σκαλί του κόσμου Σχιζοδήμος-Γκαϊδατζής
Από το ίδιο αγώνισμα , το διπλό σκιφ ,αλλά τους εφηβους ήρθε και το δεύτερο ασημένιο μετάλλιο. Οι Πέτρος Γκαϊδατζής-Γρηγόρης Σχιζοδήμος που στον ημιτελικό είχαν σημειώσει νέο παγκόσμιο ρεκόρ κατάφεραν σε μια πολύ απαιτητική κούρσα με πολύ έντονο συναγωνισμό να κατακτήσουν την 2ηθέση και να προσθέσουν το τρίτο μετάλλιο για την Ελλάδα στο σχετικό πίνακα.
Οι δυο Έλληνες κωπηλάτες αν και 3οιως τα 1500μ. ανέβασαν ρυθμό στα τελευταία μέτρα και κατάφεραν να τερματίσουν 2οοι με επίδοση 6:29.57 ενώ την 1η θέση πήρε το πλήρωμα της Γερμανίας με 6:26.39 και 3ηήταν η βάρκα της Τσεχίας με 6:31.67.
«Ήταν η καλύτερη κούρσα που έχουμε κάνει ποτέ αλλά και η πιο δύσκολη. ΟΙ συνθήκες ήταν πολύ αντίξοες αλλά θέλαμε πολύ να τα καταφέρουμε και είμαστε πολύ χαρούμενοι με το ασημένιο μετάλλιο» τόνισε ο Γρηγόρης Σχιζοδήμοςμε το φινάλε του τελικού.
Η τετράκωπος άνευ των εφήβων που αγωνίστηκε στον τελικό πήρε την 6ηθέση. Οι Ουρούτσι-Μαραγκός-Οικονόμου-Λαπίκοφ πέρασαν 5οι τα 1000μ. αλλά στα τέλος η βάρκα της Τσεχίας πέρασε μπροστά για να τερματίσουν σε 6:04.96
Την 6ηθέση στο μικρό τελικό και 12ηστο σύνολο κατέλαβε το τετραπλό σκιφ των Εφήβων. Οι Νάστος-Καπάκογλου-Καταφυγιώτης-Στασινός ολοκλήρωσαν την παρουσία τους στο Ρατσίτσε τερματίζοντας σε 6:14.46.
Με τα τρία μετάλλια η Ελλάδα κατέλαβε την 5ηθέση στο σχετικό πίνακα του Παγκοσμίου πρωταθλήματος με πρώτες τις ΗΠΑ (2-3-1) και στη συνέχεια τις Ιταλία (2-1-1),Τσεχία (2-0-1) και Γερμανία (1-2-1)
Χρυσή Παπαχρήστου με άλμα στα 14.60
Χάλκινο μετάλλιο στo τριπλούν για τον Τσιάμη
Ο Ντέιβιντ Φόστερ Γουάλας, πριν γίνει σπουδαίος συγγραφέας, ήταν ένας ταλαντούχος έφηβος τενίστας. Οπως περιγράφει στο δοκίμιό του «How Tracy Austin Broke my Heart», ο βασικός λόγος που δεν είχε προοπτικές να γίνει σπουδαίος τενίστας ήταν ότι όταν έπαιζε μπροστά στα μικρά πλήθη που παρακολουθούσαν τους τοπικούς αγώνες στους οποίους συμμετείχε, τον κυρίευε το άγχος. «Ενιωθα διαιρεμένος, παρέλυα», γράφει. «Οπως όλοι οι μη σπουδαίοι αθλητές. Παγώνουμε, πνιγόμαστε. Χάνουμε τη συγκέντρωσή μας. Γινόμαστε αμήχανοι. Σταματάμε να είμαστε απόλυτα παρόντες στη βούλησή μας, τις επιλογές και τις κινήσεις μας» (μετάφραση δική μου).
Την περασμένη εβδομάδα, ο Στέφανος Τσιτσιπάς –που πλέον, μόλις 20 ετών και δύο ημερών, έχει αναρριχηθεί στη 15η θέση της παγκόσμιας κατάταξης– έφτασε στον τελικό του Masters 1000 του Καναδά, ενός από τα εννέα σημαντικότερα τουρνουά της σεζόν εκτός των Γκραν Σλαμ και των τελικών του ATP στο Λονδίνο. Το πέτυχε αυτό κερδίζοντας τέσσερις από τους δέκα κορυφαίους παίκτες του κόσμου – κάτι που δεν έχει ξανακάνει ποτέ κάποιος τόσο νέος από καταβολής του ATP Tour το 1990. Σε δύο από τα ματς –εναντίον του κακότροπου Ζβέρεφ και του φορμαρισμένου Αντερσον– έφτασε έναν πόντο από την ήττα. Η ικανότητά του να ανεβάζει το επίπεδο του παιχνιδιού του στους κρίσιμους πόντους, να επιδεικνύει ψυχραιμία και τόλμη όταν κορυφωνόταν το διακύβευμα, ήταν ανατριχιαστική.
Ρωτήθηκε γι’ αυτό, μετά τη νίκη του επί του Αντερσον – αν παίζει το καλύτερό του τένις στις πιο σημαντικές στιγμές. «Ναι», απάντησε. «Είμαι επιθετικός, αλλά ταυτόχρονα νιώθω ασφάλεια». «Ηταν σαν να μην ήξερε ότι είχε match-point, σαν να ξύπνησε», λέει ο Κώστας Περγαντής, ο αθλητικός ψυχολόγος που δουλεύει με τον Τσιτσιπά εδώ και οκτώ χρόνια, για τη στιγμή της επικράτησής του στον ημιτελικό επί του Νοτιοαφρικανού Νο 6 στον κόσμο. «Εχει μία φοβερή ικανότητα να είναι 100% παρών, να μη σκέφτεται ούτε το παρελθόν –τη χαμένη ευκαιρία, το αβίαστο λάθος– ούτε το μέλλον». Ο Περγαντής βλέπει τον ρόλο του ως κάποιου που διευκολύνει αυτήν την απόλυτη συγχώνευση με το τώρα – την έκλειψη του εαυτού. «Ο Στέφανος είναι τελειομανής. Εχω προσπαθήσει να τον βοηθήσω να ελέγχει την αυτοκριτική του ώστε να μη βγαίνει από τον ρυθμό του», λέει. Επιμένει όμως ότι σε σημαντικό βαθμό, η ικανότητα της παραμονής στο παρόν είναι κάτι έμφυτο, «δεν μπορεί να δημιουργηθεί από το μηδέν».
Η αταραξία αυτή, σε συνδυασμό με τη δίψα του για επιτυχία (μετά την ήττα του από τον Ναδάλ δήλωσε «κουρασμένος» αλλά γεμάτος όρεξη για τον επόμενο αγώνα), του επέτρεψε να κερδίζει ακόμα και όταν δεν ήταν στην καλύτερή του μέρα. «Οταν μπεις σε αυτή τη ζώνη, μπορείς να κάνεις υπερφυσικά πράγματα», λέει ο πατέρας και προπονητής του, Απόστολος Τσιτσιπάς, του οποίου η εικόνα της ελεγχόμενης αγωνίας στην κερκίδα έχει αρχίσει να γίνεται γνώριμη στους τηλεθεατές. Ο τενίστας, όπως έχει αναφερθεί κάπου, είναι σαν τον μονομάχο στην αρχαιότητα – μόνος στην αρένα, χωρίς τη δυνατότητα επικοινωνίας με την ομάδα του, βασισμένος μόνο στις δικές του δυνάμεις. Ο Τσιτσιπάς senior μιλάει για τη «ζώνη» ως ένα μέρος όπου λίγοι μπορούν να επιβιώσουν – κάτι σαν τις κορυφές των μεγάλων οροσειρών.
«Tρομερή ηρεμία»
Μιλήσαμε λίγη ώρα αφού οι δυο τους, πατέρας και γιος, είχαν προσγειωθεί στο Σινσινάτι, για μία ακόμα διοργάνωση Masters 1000. Ο Στέφανος παίζει σήμερα με τον Βέλγο Νταβίντ Γκοφάν, που είναι ψηλότερα από τον ίδιο στην παγκόσμια κατάταξη – αλλά τον οποίο έχει κερδίσει δύο από τις τρεις φορές που έχουν παίξει. Στη συνέχεια, στο τέλος του μήνα ξεκινάει στη Νέα Υόρκη το US Open, το τέταρτο και τελευταίο Γκραν Σλαμ της χρονιάς. Η παρουσία της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εκεί αναμένεται να είναι πολυπληθής και θορυβώδης, περισσότερο ακόμα και από το Τορόντο. Ο Απόστολος Τσιτσιπάς μιλάει ενθουσιασμένος για τη στήριξη που είχε ο γιος του. «Ηταν φοβερό…διαπληκτίζονταν μεταξύ τους, “άσε το παιδί να συγκεντρωθεί” και τέτοια, κι εγώ, μες στην αγωνία μου, ένιωθα μια τρομερή ηρεμία».
Παρά τη στήριξη από την κερκίδα, ο νεαρός πρωταθλητής θα είναι πάντα μόνος του στο γήπεδο – και με αυξημένο πλέον το βάρος των προσδοκιών στην πλάτη του. Η περασμένη εβδομάδα έδειξε ωστόσο ότι μπορεί να αντεπεξέλθει – να κλείσει τα αυτιά του στον θόρυβο, να εστιάσει εμμονικά και αποκλειστικά στο μικρό κίτρινο μπαλάκι.
ΠΗΓΗ http://www.kathimerini.gr
Ο Λευτέρης Πετρούνιας κατέκτησε το τέταρτο διαδοχικό χρυσό τους μετάλλιο σε ευρωπαϊκό πρωτάθλημα με ένα αψεγάδιαστο πρόγραμμα!
Ασημένιο μετάλλιο για Ισμήνη Νόνη-Ελένη Αγιώτη στο τελικό του διπλού στο Παγκόσμιο Εφήβων-Νεανίδων στο Ρατσίτσε της Τσεχίας
Στην κορυφή της Ευρώπης!!!!Χρυσό μετάλλιο η Κατερίνα Στεφανίδη και αργυρό η Νικόλ Κυριακοπούλου!!
Ένα μεγάλο μπράβο στις Ελληνίδες Αθλήτριες!!